Blogga

Hur lange smittar gonorre?

Hur länge smittar gonorré?

Den sprids sexuellt och kan infektera urinröret, ändtarm, svalg, slidan och livmoderhalsen. Ögon kan även infekteras via kontaktsmitta. Inkubationstiden är kort – från något dygn till någon vecka. Genomgången infektion ger inte immunitet.

Kan gonorré komma tillbaka?

Risken att det ska bli svårt att få till en graviditet ökar för varje gång du får gonorré. Risken att du även får andra könssjukdomar är också större om du har gonorré och har oskyddat sex. Det beror på att slemhinnor som redan är infekterade är mer mottagliga för andra infektioner.

Hur snabbt symptom gonorré?

Symtomen kommer oftast inom en vecka efter att du fick gonorré, men symtomen kan även komma senare. Gonorré i svalget ger oftast inte några symtom.

Vad händer om man inte behandlar gonorré?

Det är viktigt att få behandling snabbt för att slippa följdsjukdomar och komplikationer. Utan behandling kan du få svårt att få till en graviditet. Gonorré orsakas av en bakterie. Bakterien kan finnas i slidan, urinröret, ändtarmsöppningen, svalget och ögonen.

Kan man dö av gonorré?

Sjukdomen kan överföras med fingrar, om det finns sperma eller slidsekret på dem och om fingrarna sedan rör vid en slemhinna. Men den risken är väldigt liten, eftersom bakterien dör snabbt i kontakt med luft.

Kan man få gonorré av kyssar?

Hur överförs gonorré? Det är vanligast att få gonorré genom slidsamlag eller analsamlag utan kondom. Du kan också få det av att ha munsex. Du kan också få gonorré om du får sperma eller slidsekret i munnen eller ögonen.

Kan du få gonorré utan behandling?

Gonorré är en könssjukdom som framför allt överförs genom vaginala och anala samlag eller via munsex. Ju snabbare du får behandling desto mindre är risken att du överför gonorré till någon annan. Utan behandling kan du få svårt att bli gravid, eller få svårt att göra någon annan gravid. Gonorré orsakas av en bakterie.

Hur kan man överföra gonorré till andra?

Gonorré är en könssjukdom som framför allt överförs genom vaginala och anala samlag eller via munsex. Ju snabbare du får behandling desto mindre är risken att du överför gonorré till någon annan. Läkaren tar ett prov från insidan av ögonlocket om hen misstänker att du har fått en ögoninfektion.

Kan man behandla gonorré med antibiotika?

Behandling av gonorré. Gonorré behandlas med antibiotika. Det är viktigt att få behandling så tidigt som möjligt för att inte sprida sjukdomen vidare och drabbas av komplikationer och följdsjukdomar som kan minska risken att få barn.

Gonorré orsakas av bakterien Neisseria gonorrhoeae. Den sprids sexuellt och kan infektera urinröret, ändtarm, svalg, slidan och livmoderhalsen. Ögon kan även infekteras via kontaktsmitta. Inkubationstiden är kort – från något dygn till någon vecka.

Share this post