Ny

Vilken ar Sveriges vanligaste cancerform?

Vilken är Sveriges vanligaste cancerform?

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Sjukdomen drabbar framför allt äldre män, cirka hälften är över 70 år och ett fåtal är under 40 vid diagnos.

Vad är cancer i ändtarmen?

Cancer i tjocktarmen eller ändtarmen är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. De flesta som får sjukdomen är över 60 år men en del är yngre. Chansen att bli av med cancern är större ju tidigare den upptäcks.

Vad är en ärftlig cancersjukdom?

Hittills har mutationer hittats i fler än femtio olika gener som kan orsaka ärftlig cancer. Ju vanligare en cancersjukdom är desto fler ärftliga varianter av den finns. De cancersjukdomar där ärftliga former är vanligast är malignt melanom, bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, prostatacancer samt gynekologisk cancer.

Vad är riskfaktorn för cancer i halsmandlar?

Högrisk HPV (humant papillom virus) är en känd riskfaktor för cancer i halsmandlar och tungrot och bedöms vara orsak till den stora ökningen av dessa cancerformer de senaste trettio åren. Epstein-Barr virus kan orsaka cancer i nässvalget.

Vilka är vanligaste tumörer inom halsområdet?

De flesta tumörer inom huvud-, hals-området upptäcks vid en öron-, näs- och hals- undersökning. Varje år diagnostiseras nästan 1 600 fall av huvud-hals-cancer i Sverige. De vanligaste tumörlokalisationerna är munhåla och svalg med flest insjuknande samt struphuvudet med färre insjuknande.

Vad är en cancersjukdom?

En cancersjukdom börjar med att celler i kroppen får en genetisk förändring som sedan inte repareras. Dessa genetiska förändringar kan drabba i princip alla celler i olika organ och kan sedan leda till olika cancerformer, såsom bröstcancer, prostatacancer eller lungcancer.

Vad betyder cancer på latin?

Cancer betyder krabba eller kräfta på latin. Ordet hänvisar till tumörens likhet med en krabba där benen representerar vävnadsutskott eller stora blodkärl som omger tumören. Hur uppstår cancer? En cancersjukdom börjar med att celler i kroppen får en genetisk förändring som sedan inte repareras.

Vad är andra fasen av cancer?

Andra fasen eller cancer in situ – cancer som växer på en avgränsad plats. I den andra fasen är cellerna så förändrade att de har blivit cancerceller. In situ betyder på plats och innebär att cellerna fortfarande växer på ett och samma ställe. De tränger inte in i andra vävnader eller organ.

Kan cancerceller spridas till andra delar av kroppen?

Cancerceller kan sprida sig via blod och lymfvätska till andra delar av kroppen och där bilda metastaser, dottertumörer. Cancertumörer kan också spridas i kroppen genom att växa direkt in i annan vävnad.

Vad orsakar förstorade mjältar?

Förstorade mjältar kan orsakas av virus, så som körtelfeber; leukemi och andra typer av blodcancer; och bakteriella infektioner, som syfilis bland andra. Även en frisk mjälte är ett mjukt organ, som löper stor risk att skadas kraftigt om den utsätts för trauma.

Vad är en förstorad mjälte?

En förstorad mjälte, även känt som en splenomegali, uppstår när mjälten, ett organ beläget på vänstra sidan av kroppen strax under bröstkorgen, ökar i storlek av okänd anledning.

Share this post