Blogga

Nar upptacktes autism?

När upptäcktes autism?

Klassificeringen av autism uppstod inte förrän 1943 när Leo Kanner, doktor på Johns Hopkins sjukhus, studerade en grupp om elva barn och introducerade benämningen tidigt infantil autism. Samtidigt beskrev en österrikisk forskare, Dr. Hans Asperger, en annan form av autism som senare blev känd som Aspergers syndrom.

Hur det är att leva med autism?

Det kan vara svårt att kommunicera med andra och bli förstådd på rätt sätt. Vissa intressen tar upp en stor del av din tid. Det kan vara stressande att göra något som är nytt och ovant. Det kan vara svårt att bryta beteenden och rutiner som har blivit en vana.

Hur berättar man för sitt barn om autism?

Många barn tycker att det är lättare att prata och lyssna om de gör någonting samtidigt, till exempel ritar eller bygger med lego. Man kan börja samtalet med att fråga barnet om det märkt att det är något särskilt med en som förälder eller om de hört talas om ASD, autism eller Asperger.

Vem uppfann autism?

Den österrikiske barnläkaren Hans Asperger, född 1906, gav namn åt diagnosen Aspergers syndrom, men det fick han själv aldrig reda på.

Kan barn med autism ha en annorlunda språkutveckling?

Vissa barn med autism kan ha en sen och annorlunda språkutveckling. Ibland kan barnet stanna eller backa i sin utveckling efter att ha kommit igång med att säga några ord. Det är också viktigt att förskolan informerar skolan om vilket stöd ditt barn behöver.

Kan du ha andra svårigheter samtidigt med autism?

Du kan ha svårigheter att tolka det du hör, medan det ofta är lättare att uppfatta det som du kan se. Vanligt med andra tillstånd samtidigt. Du kan ofta ha andra svårigheter samtidigt med autism. Följande diagnoser är vanliga: dyslexi, språkstörning eller inlärningssvårigheter.

Vad är autismspektrumtillstånd?

Autismspektrumtillstånd är ett samlingsnamn för funktionsnedsättningar som påverkar ens sätt att tänka, vara och kommunicera med andra människor. Hur mycket livet påverkas av det kan variera mycket från person till person. Det finns stöd och hjälp att få.

Share this post