Blogga

Har min bebis Downs syndrom?

Har min bebis Downs syndrom?

Läkaren som undersöker barnet kan lägga märke till särskilda tecken. Oftast syns det på utseendet. Ett blodprov kan visa om barnet har Downs syndrom. Ibland vet man redan innan förlossningen att barnet har Downs syndrom, genom moderkaksprov eller fostervattensprov.

Varför räcker bebisen ut tungan?

Ibland blir tungan hjärtformad i spetsen när den sträcks ut men hos de flesta barn ger ett kort tungband inga symtom. En del nyfödda kan få svårare att amma. Det kan yttra sig som en tendens hos barnet att tappa taget om bröstvårtan eller smärta hos mamman då barnet behöver ta ett hårt tag.

Hur yttrar sig Downs syndrom?

Personer som har downs syndrom har ofta ett speciellt utseende med ett platt mellanansikte. Det ger en liten näsa, snedställda ögonspringor med mongolveck, små lågt sittande öron och fyrfingerfåra tvärs över handflatan. En del organ och system i kroppen kan påverkas vid downs syndrom.

Hur vet jag om min bebis har kort Tungband?

Vanliga tecken på kort tungband är att barnet inte får ett ordentligt tag om bröstet och mamman får såriga bröstvårtor då barnet riskerar att ligga och tugga på bröstvårtan i stället för att suga. Ibland kan man höra ett klickande ljud när barnet diar eller märka att det sväljer mycket luft i samband med matning.

När börjar bebisar härmas?

4-6 månader Hur barnet kommunicerar. Många barn reagerar när de hör sitt namn och vill gärna att ni pratar med varandra. Det spelar ingen roll om barnet inte förstår vad du säger, det viktiga är att du pratar och svarar när hen försöker kommunicera med dig. Barn stimuleras då att härma olika ljud.

Vad är Halls kriterier?

När man misstänker att det nyfödda barnet har Downs syndrom, använder man Halls kriterier. Det är en lista med de 20 vanligaste kännetecknen. Finner man endast fyra kriterier eller färre hos barnet, är det aldrig fråga om Downs syndrom. Har barnet mellan fem och elva kvarstår misstanken och kromosomanalys görs.

Hur tidigt kan män upptäcka utvecklingsstörning?

LINDRIG utvecklingsstörning upptäcks ibland inte förrän när barnet börjar i skolan och det ställs högre krav på inlärningsförmåga. Till stor del fungerar barnet som de flesta andra, men det behöver längre tid för att lära sig saker och tankearbetet går långsammare.

Vad är en person med Downs syndrom?

Personer med Downs syndrom har ofta ett speciellt utseende med liten näsa, snedställda ögon, små öron samt en så kallad fyrfingerfåra som löper tvärs över handflatan. De har också ett stort mellanrum mellan stortån och den andra tån, vilket brukar kallas för sandalgap. Ökad risk för sjukdomar

Hur kan barn med Downs syndrom utvecklas?

Med rätt hjälp och stöd kan barn med Downs syndrom utvecklas väldigt mycket och många klarar av ett enklare arbete och att bo i ett eget hushåll, men kan behöva hjälp med att exempelvis sköta sin ekonomi. Medellivslängden för personer med Downs syndrom har förbättrats avsevärt och de flesta blir idag närmare 60 år.

Vilka organ och system påverkas vid Downs syndrom?

En rad organ och system i kroppen kan påverkas vid Downs syndrom och vanliga medicinska åkommor är hjärtfel, infektionskänslighet, synfel och hörselnedsättning. Mellan 40-50 procent av alla barn med Downs syndrom föds med hjärtfel som vanligen kan opereras.

Vad är vanligt med organfel vid Downs syndrom?

Det är relativt vanligt med organfel vid Downs syndrom. Hjärtfel, försämrad sköldkörtelfunktion, nedsatt syn och hörsel samt ökad känslighet för infektioner hör till de vanligaste. Personer med Downs syndrom är oftare glutenintoleranta och drabbas oftare av diabetes. Att leva med Downs syndrom

Share this post