Allmänning

Far man omskara barn?

Får man omskära barn?

5 § Omskärelse får utföras endast av legitimerad läkare eller av den som har särskilt tillstånd att utföra omskärelse av pojkar. Annan person än legitimerad läkare får inte utföra omskärelse på pojkar som är äldre än två månader.

Hur många är omskurna?

Det beräknas att cirka 30 procent av alla män i världen är omskurna. Det finns olika motiv till att penis förhud på pojkar och män tas bort. Förutom av religiösa och kulturella skäl sker det ofta av hygieniska. Det förekommer också att förhuden tas bort på grund av medicinska orsaker.

Vilka religioner Omskär?

Merparten av dessa utförs av religiösa och kulturella skäl. De grupper som gör ingreppet av religiösa skäl är oftast judar och muslimer. För dessa grupper är omskärelsen en stor del av religionen.

Är det bra att vara omskuren?

Manlig omskärelse har varit under debatt den senaste tiden. Flera svenska läkare vägrar utföra ingreppet på icke-medicinsk grund. Men nu visar forskning att det finns medicinska skäl för omskärelse. Studier visar bland annat att risken att sprida hiv-viruset samt det virus som orsakar livmoderhalscancer minskar.

Är omskärelse olagligt i Sverige?

I Sverige är könsstympning (omskärelse) av flickor och kvinnor förbjudet enligt lag (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor. Om man är bosatt i Sverige är det även olagligt att genomföra ingreppet utomlands.

Hur mycket kostar omskärelse för barn?

På barn yngre än 3 månader görs omskärelsen med lokalbedövning och kostar 3 500 kr. På barn äldre än 2 år görs omskärelsen med narkos och kostar 6 500 kr.

Kan män omskära sig som vuxen?

Du som är myndig och vill operera bort din förhud av religiösa eller kulturella skäl får själv betala för operationen. Det kan kosta olika i olika landsting och regioner. En del landsting och regioner utför bara förhudsoperationer om de är medicinskt motiverade, till exempel vid trång förhud.

Hur onanerar en omskuren män?

Enda skillnaden i teknik är att man inte kan runka av killen genom att dra förhuden fram och tillbaka (som ju är ett vanligt sätt), utan man får hitta andra sätt för smekningar. Ofta utvecklar killar utan förhud ett sätt att onanera på, så du kanske kan fråga honom vad som känns skönt.

När omskärs pojkar?

De flesta icke-medicinska omskärelser görs av religiösa eller sociokulturella skäl. Enligt judisk tro ska omskärelsen ske tidigt, på den åttonde levnadsdagen. Muslimska pojkar omskärs ibland tidigt, men ofta långt senare då tonåringen eller den unge mannen själv kan ta ställning till ingreppet (2).

I vilka länder är omskärelse vanligt?

Länder där traditionen är vanligast förekommande är (andel kvinnor som är könsstympade inom parentes)2:

  • Somalia (98 %)
  • Guinea (97 %)
  • Djibouti (93 %)
  • Sierra Leone (90 %)
  • Mali (89 %)
  • Egypten (87 %)
  • Sudan (87 %)
  • Eritrea (83 %)

Är det bra att ta bort förhuden?

Det kan göras av medicinska skäl eller av kulturella och religiösa skäl. Den här texten handlar om när förhuden opereras bort av religiösa och kulturella skäl. Omskärelse av medicinska skäl kan till exempel göras om barnet har trång förhud.

Är omskärelse dåligt?

Vid rituell omskärelse av förhuden hos pojkar behandlas ingen sjukdom, skada eller annat hälsoproblem (3-4). Omskärelse av minderåriga pojkar har inga hygieniska fördelar och förebygger inte sjukdom senare i livet (3-4). Omskärelse av pojkar innebär även risk för psykiska komplikationer (3).

Share this post