Populära

Vilken behandling ar bast for prostataforstoring?

Vilken behandling är bäst för prostataförstoring?

Operation av prostataförstoring är även lämpligt då läkemedelsbehandling inte har haft tillräcklig effekt. I övriga fall kan patienten välja mellan prostataoperation, som är den effektivaste behandlingen och enklare behandlingar som är mindre effektiva och som kanske förbättrar besvären utan att ta bort dem helt.

Kan förstorad prostata bli aktuellt?

Operation vid förstorad prostata kan bli aktuellt när patienten exempelvis inte kan kissa utan har kateter eller använder självtappning, vid trängningar med läckage, eller om läkemedel helt enkelt inte haft tillräcklig effekt. Uppdaterad den: 2017-06-19 Författare: Anders Spångberg, medicine doktor och överläkare, Linköping.

Vad är prostatacancer?

Prostatan är en körtel runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Den hjälper spermierna att ta sig fram. När du blir äldre kan prostatan växa och trycka mot urinröret så att du får svårare att kissa. Det ökar inte risken för prostatacancer.

Hur behandlas prostatan med värme?

Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Vad är ett vävnadsprov av prostata?

Vävnadsprov av prostata – prostatabiopsi. Vävnadsprov från prostatan innebär att en läkare tar mycket små bitar av prostatan med en nål. Ett vävnadsprov kan visa om en förändring eller ett förhöjt PSA-värde beror på cancer. De flesta mår som vanligt efter provtagningen. Provet kallas också prostatabiopsi.

Kan E-vitamin användas för prostatahypertrofi?

Vitamin E (och selen) E-vitamin kan användas i terapeutisk dos vid godartad prostatahypertrofi, det vill säga godartad förstoring, enligt Näringsmedicinska Uppslagsboken. Amerikanska ekonomer har tidigare beräknat med att vitaminet skulle kunna innebära stora sparpaket för sjukvården.

Kan en förstorad prostata leda till komplikationer?

Ibland kan en förstorad prostata leda till svårare besvär och komplikationer. Då har du oftast haft besvär en längre tid med att tömma urinblåsan när du kissar. När blåsan aldrig riktigt töms kan bakterier bildas så att du får upprepade urinvägsinfektioner.

Vad är förstorad prostata?

Förstorad prostata, som orsakar svårigheter att tömma blåsan, är en vanlig åldersförändring hos män. Den medicinska termen är BPH, Benign (godartad) prostatahyperplasi. Två ingrepp står idag till buds för behandling av BPH: Kirurgisk s.k. hyvling, TURP samt värmebehandling med mikrovågsteknik, TUMT.

Har du godartad prostataförstoring?

Det är vanligt att ha något av följande besvär om du har godartad prostataförstoring: Strålen kan vara svagare när du kissar och det kan vara svårt att komma igång. Du behöver trycka på för att tömma urinblåsan helt. Det känns som att blåsan inte är helt tömd när du har kissat klart.

Hur gör man en operation för prostatacancer?

En operation för prostatacancer görs vanligen med robotassisterad titthålsteknik , då man för in instrumenten via sex små snitt på buken. Operationen kan också, med lika gott slutresultat, utföras ”öppet”, genom ett snitt nedanför naveln. Omkring en fjärdedel av de som opereras för prostatacancer får återfall.

Hur kan man bota prostatacancer?

Botande behandling av prostatacancer sker antingen genom operation eller strålning. Metoderna anses likvärdiga men kan ha olika biverkningar. Strålbehandlingen kombineras ofta med antihormonell behandling och själva strålbehandlingen ges antingen ett antal gånger enbart externt eller i kombination med inre strålbehandling med s.k. brachyterapi.

Hur gör man hyvling av prostatan?

Hyvling av prostatan (TURP) 1 Syfte. Åtgärden utförs via urinröret med ett instrument, cystoskop. Via cystoskopet hyvlas den förstorade delen av prostatakörteln bort varefter urineringen underlättas.

Hur känner du dig trött den första tiden efter operationen?

Det är vanligt att du känner dig trött den första tiden efter operationen. Det är viktigt att du vilar men det är också viktigt att du rör på digoch att du kommer igång med att äta och dricka som vanligt. Du kan till exempel promenera i lagom takt. Undvik tunga lyft och att träna hårt i fyra till sex veckor.

Share this post