Ny

Kan man anvanda NT-proBNP vid hjartsvikt?

Kan man använda NT-proBNP vid hjärtsvikt?

Tillgängliga studier visar att användandet av BNP eller NT-proBNP förbättrar diagnostiken vid misstanke om hjärtsvikt jämfört med idag tillämpad klinisk diagnostik. Ökad användning från dagens låga utnyttjande är därför önskvärd.

Vad är NT-proBNP?

Vad är NT-proBNP? NT-proBNP eller B-typ natriuretisk peptid (BNP är en förkortning av engelskans brain natriuretic peptide) är en typ av peptidhormon som utsöndras från hjärtats kammare och hjärnan och som fyller en funktion för osmosregleringen. Osmosregleringen, eller kroppens vätske- och elektrolytbalans, är en av de viktigaste homeostatiska

Hur länge kan NT-proBNP analyseras?

NT-proBNP kan analyseras såväl i serum som i EDTA-plasma och heparinplasma. NT-proBNP är stabilt vid rumstemperatur och i kylskåp upp till fem dagar, både som serum och som plasma. Även långtidsstabiliteten av NT-proBNP är tillfredsställande. För analys av BNP krävs däremot att proven tas i plaströr med EDTA-tillsats.

Vad är den vanligaste formen av hjärtsvikt?

Den vanligaste formen kallas systolisk dysfunktion eller HFrEF och HFmrEF. Det är då framför allt är den sammandragande så kallade systoliska pumpförmågan som är försvagad. En annan form av hjärtsvikt kallas diastolisk svikt eller HFpEF. Då har du kvar den systoliska pumpförmågan men har symtom och förhöjda NTproBNP-värden.

Vad är ett negativt prediktivt värde för hjärtsvikt?

Ett BNP-gränsvärde på 100 ng/l resulterade i ett högt negativt prediktivt värde (89 procent), dvs 9 av 10 patienter med ett BNP-värde lägre än 100 ng/l hade inte hjärtsvikt (Tabell I). Det positiva prediktiva värdet var lägre (79 procent), dvs 8 av 10 med ett BNP-värde 100 ng/l eller högre hade hjärtsvikt.

Hur gör du för att må bättre trots hjärtsvikt?

Du kan göra följande för att må bättre trots sjukdomen om du redan har hjärtsvikt: Ta dina läkemedel regelbundet och i rätt dos. Gå på regelbundna besök hos läkare eller sjuksköterska som är specialiserad på hjärtsvikt. Rör på dig regelbundet.

Share this post