Trendig

Vad ar snapphanar?

Vad är snapphanar?

Snapphanar var det skällsord den svenska staten på 1600-talet använde om stråtrövare, bönder och styrkor som stödde eller deltog på den danska sidan i de dansk-svenska krigen under perioden, inte minst under Skånska kriget 1675–1679 i de tidigare dansk-norska landskapen och främst Skåneland, men även i exempelvis …

Vilka var Snapphanarna och vad ville de?

Snapphanarna smög med sina bössor och lurpassade på de svenska soldaterna. Snabbt gjorde de ett överfall mot trupperna och lika snabbt var de försvunna bland lövverk och buskar. Den svenska kungen kunde naturligtvis inte tolerera sådant.

Var snapphane korsord?

Synonymer till snapphane

  • partisan, motståndsman, gerillakrigare.
  • Användarnas bidrag. stråtrövare.

Vem var kung när Skåne blev svenskt?

Mellan åren 1332 och 1360 kunde Magnus Eriksson även titulera sig ”kung av landet Skåne”. Den danske kungen Erik Menved (1286–1319) och hans bror och efterträdare Kristoffer II (1320–26 och 1329–32) förde en expansiv men misslyckad utrikespolitik.

Genom freden i Roskilde 1658 tvingades Danmark avvara de danska landskapen Skåne, Halland och Blekinge till Sverige. Snapphanarna var en slags motståndsrörelse i de före detta danska landskapen i södra Sverige som under andra halvan av 1600-talet kämpade på danskarnas sida mot den svenska ”ockupationsmakten”.

Var bodde Snapphanarna?

Snapphanar fanns i hela Skåne, men fenomenet brukar främst förknippas med de norra skogsbygderna, från Hallandsåsen till västra Blekinge. På slättbygden var det svårt för dem att hålla sig undan och lägga sig i bakhåll. I skogsbygderna, där de svenska soldaterna lätt gick vilse, var styrkeförhållandet det motsatta.

Hur levde Snapphanarna?

Så sent som år 1703 blev en man, som tidigare varit snapphane, avrättad vid Röinge nära nuvarande Hässleholm. Han hade hållit sig utomlands i flera år, men när det stora nordiska kriget bröt ut kom han hem och ”ville begynna sitt gamla hantverk”. Då blev han gripen, avrättad och steglad.

Var kommer ordet snapphane ifrån?

Ordet snapphane kommer från tyskans ”schnappen” som betyder röva bort, plundra. Från början var det ett skällsord som förde tankarna till fredlösa stråtrövare och kriminella som höll till i skogen. I Sverige dök namnet upp för första gången i mitten på 1500-talet.

När Danmark tog över Skåne?

Kristianstad erövrades av danskarna 1676. Det skånska kriget (1675-1679) utkämpades mellan Danmark (med stöd från Nederländerna och Brandenburg) och Sverige både till sjöss och på land med Skåne som den viktigaste krigsskådeplatsen.

Hur länge hade Danmark Skåne?

Situationen förändrades efter freden i Roskilde 1658 då bland annat Skåne och Blekinge tillföll Sverige. Skåne hade vid den tidpunkten tillhört Danmark i nästan 300 år och det tog lång tid för befolkningen i de sydsvenska landskapen att känna sig som svenskar – de kände sig lika danska som de som bodde i Köpenhamn.

Hur många dog i slaget vid Lund?

Drabbningen vanns av svenskarna och blev ett av de blodigaste slag som utkämpats i Norden. Förlusterna var omkring femtio procent på båda sidorna. Efter slaget låg ca 6 500 danska och 3 000 svenska döda och döende soldater kvar på de frostiga fälten norr om Lund.

Var snapphane synonym?

Snapphane betyder ungefär detsamma som friskareman.

Share this post