Rekommendationer

Varfor skickas urin pa odling?

Varför skickas urin på odling?

Misstanke om urinvägsinfektion. Okomplicerad sporadisk cystit med typiska symtom hos kvinnor behöver i normalfallet inte odlas om urinstickan är positiv för granulocytesteras och nitrit. Illaluktande urin kan bero på bakterier i urinen men är i sig inte en indikation för behandling.

Hur kan man ta ett urinprov?

Provet kan tas enbart för att påvisa en urinvägsinfektion, men ofta vill man ta den tillsammans med andra undersökningar (till exempel blodprov och avföringsprov) som led i en utredningsprocess. På det sättet är ett urinprov en billig, enkel och skonsam undersökning som kan ge viktig information.

Hur gör man hantering av urinprovet?

Hantering av urinprov. När urinprovet är taget ska det förvaras kylt för att förhindra tillväxt av bakterier och skyndsamt sändas för odling till det mikrobiologiska laboratoriet. Använd kylväska vid längre transporter.

Kan du få urinprov som del av en hälsokontroll?

Du kan få lämna urinprov som del av en undersökning eller en hälsokontroll. Ofta används ett prov som kallas urinsticka eller testremsa. Det tas till exempel för att kontrollera att det inte finns någon skada eller sjukdom i urinvägarna. Provet kan ibland visa om det finns tecken till diabetes.

När bör urinprovtagning göras?

Urinprovet bör tas på morgonen då urinen har stått i blåsan över natten. Anteckna blåstiden, det vill säga den tid urinen har stått i blåsan, på remissen. Kvarliggande kateter, via urinrör eller suprapubiskt Provtagning kan göras på två olika sätt enligt Läkemedelsverkets rekommendation :

Hur lång tid tar en bakterieodling?

En bakterieodling tar normalt 2-3 vardagar.

Vad kan Urinodling visa?

Ett utslag på urinstickan är oftast ett tecken på att du har bakterier i urinen. Det kan betyda att du har urinvägsinfektion om provet är taget och hanterat på rätt sätt. Du kan ibland ha bakterier i urinen som inte orsakar urinvägsinfektion eller andra besvär. Det kallas asymtomatisk bakteriuri.

Vad betyder växt av Uretraflora?

Normalflora innebär att urinen innehåller upp till 1 000 celler bakterier per milliliter urin. Detta kallas uretraflora eller blandflora. Uretraflora misstänks också om urinodlingen visar flera slags bakterier och gäller i synnerhet när det är fråga om grampositiva bakterier, som anses sakna klinisk relevans.

Hur kan Urinodling tas?

Provet tas mot slutet av urineringen för att så mycket som möjligt av uretrafloran skall ha sköljts bort. Plastbägaren förs in i urinstrålen och urinen överförs sedan till plaströret. Gör bäckentvätt framifrån och bakåt med tvål och vatten och torka torrt.

Hur tar man bakterieodling?

Den vanligaste formen av bakterieodling sker i platta plastskålar, så kallade petriskålar, med en agarplatta i. Det förekommer även odling direkt i näringsvätska. I bägge fallen måste man anpassa den gasmiljö som bakterierna får växa i.

Vad tar man odling från?

Det finns många olika metoder för att odla – därför kan även prov från spott, blod och flytningar från urinröret eller slidan användas till odling. Man kan även använda prover från mun, hud, yttre örongångar, svalg, sår och andra områden till odlingar.

Vad menas med odling och resistensbestämning?

Metoden innebär att man odlar bakterien i olika koncentrationer av antibiotika, antingen på agar eller i buljong. Efter inkubering avläses resultatet som den lägsta koncentrationen av ett visst antibiotikum som krävs för att hämma bakterieväxt (Minimum Inhibitory Concentration, MIC).

Share this post