Frågor

Vad ar ett VCD?

Vad är ett VCD?

Paradoxal stämbandsrörlighet, Vocal Cord Dysfunction (VCD) är en onormal adduktion av stämbanden under andningscykeln – särskilt under den inspiratoriska fasen – vilket medför luftvägsobstruktion i larynx. Tillståndet påminner om persisterande astma.

Vad är VCD attack?

Det är därför mycket angeläget att vocal cord dysfunction (VCD) finns med som en differentialdiagnos när man utreder och behandlar ungdomar med andningsproblematik [1, 2]. En svensk term för tillståndet är paradoxal stämbandsrörlighet och finns upptagen i sjukdomsklassifikationen ICD-10.

Vad är vocal cord dysfunction?

Paradoxal stämbandsrörlighet eller Vocal Cord Dysfunction är ett tillstånd då personen upplever att hon/han inte kan få luft i samband med fysisk ansträngning (eller andra utlösande faktorer). Tillståndet beror på att stämbanden i samband med inspiration adducerar istället för abducerar vilket är det normala.

Vad är EILO?

Vid ansträng-ningsutlöst andningsfunktionsstörning närmar sig istället stämbanden varandra vilket ger ett sämre luftflöde och en känsla av andnöd. Ansträngningsutlöst andningsfunktionsstörning benämns som Exercise Induced Laryngeal Obstruction (EILO) eller ibland Vocal Cord Dysfunction (VCD) på engelska.

Hur många har EILO?

Många gånger misstolkas EILO som astma. Individer som har astmaliknande besvär i samband med träning och där behandling inte ger tillräcklig effekt, bör genomgå utredning för EILO. EILO förekommer hos omkring 5 procent av ungdomar i yngre tonåren.

Hur fyller man i validoo?

Din mottagare behöver aktivera en prenumeration i Validoo för att kunna ta emot information från en särskild leverantör. Ifall mottagaren valt att inte visa sitt GLN i den publika kundlistan, tar leverantören kontakt för att få tillgång till numret.

Vad är validoo?

Validoo är tjänster som ökar kvaliteten på din produktinformation. Validoo ingår i GS1 Sweden AB som i sin tur ägs till lika stora delar av Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF) och Svensk Dagligvaruhandel (SvDH). Dagligvarubranschen var med och grundade EAN, streckkoderna du vet, som var föregångaren till GS1.

Vad gör GS1?

GS1-standarder för märkning används för att skapa streckkoder, 2D-koder, RFID- och EPC-taggar som kan läsas av eller skannas. De fungerar som förmedlare av all inkodad information om produkter, paket och platser.

Vad kom efter cd?

Med DVD-skivan, som lanserades i Japan 1996, fick laserskivan slutligen sin revansch på VHS-kassetten som nu helt konkurrerades ut som filmmedium. Under 2000-talet distribueras film och dataspel via DVD- och senare Blu-ray-skivan.

Share this post