Blogga

Ar det farligt att anvanda Progesteronkram?

Är det farligt att använda Progesteronkräm?

Svar: Biverkningar av progesteron förekommer men nej, det är inte farligt att överdosera progesteronkräm eller oralt progesteron. En gravid kvinna producerar höga mängder progesteron och vid konstgjord befruktning får man ofta progesteronvagitorier på 400mg styck att använda 3 gånger per dag!

Varför Progesteronkräm?

Progesteron verkar i det centrala nervsystemet och påverkar viktiga funktioner i medvetandet och humöret, bland annat genom att förbättra må-bra hormonet serotonins receptorfunktion och antalet receptorer som tar upp serotoninet.

Kan man använda Progesteronkräm varje dag?

Använd inte krämen ovanpå smink. Använd gärna krämen både dag och kväll med en något större dos på kvällen och något mindre på dagen. Om du är i klimakteriet och inte längre har mens är det allmänna rådet att använda en daglig dos om totalt 10- 20mg progesteron under 24-26 dagar i månaden.

När ska man börja med Progesteronkräm?

Om du har en normallång cykel på 28-30 dagar kan du börja använda progesteronkrämen på dag 12. Du börjar räkna från den förra mensens första dag. Om din cykel är längre eller kortare än 28-30 dagar kan du börja två veckor före nästa mens är beräknad att komma.

Vad är Wild Yam bra för?

Wild Yam är en rotknöl som innehåller ett naturligt växthormon som är mycket likt de hormoner som naturligt produceras i kroppen. Wild Yams många kända egenskaper är dess anti-inflammatoriska effekt och inverkan på hormonbalansen såsom vid bl. a. menopaus, PMS och nedstämdhet, och kan användas av både män och kvinnor.

När ta Bioidentiskt progesteron?

För att ta ett konkret exempel så kan vi anta att du väljer att smörja med bioidentisk progesteronkräm. Du har en ägglossning som infaller på dag 16 i din cykel, men du börjar smörja med din progesteronkräm på dag 14. Detta ger en höjning av progesteron vilket signalerar till hjärnan att ägglossning redan har skett.

Hur ska man använda Progesterall?

Före klimakteriet: 25 mg/dag 14 dagar före mens, tills dagen före mens. Dock är det vissa som behöver mycket mycket högre doser så man får experimentera med detta och se vad man mår bäst av. Tar du för mycket blir du trött och dåsig, det är inte farligt.

Vilken Progesteronkräm är bäst?

Natural Progesterone Cream 100 är en starkare progesteronkräm för dig som får god hjälp av progesteron men behöver doser på minst 100mg per dag. Denna kräm innehåller 10% mikroniserat progesteron upplöst i E-vitamin för bäst absorption. E-vitamin är en stark antioxidant som fungerar läkande för huden.

När ska man ta progesteron?

När i menscykeln ska man ta progesteron?

Progesteron produceras i äggstockarna och bestämmer om och när ägglossning ska ske. Genom att mäta progesteron och östrogen på den 21a dagen i menstruationscykeln kan eventuell infertilitet upptäckas. Då ser man om menscykeln genererar en faktisk ägglossning eller om cykeln är anovulatorisk (utan ägglossning).

När ska man sluta med Progesteronkräm?

Har du en egen ägglossning så bör du bara tillsätta progesteron (helst av allt vaginalt) efter din ägglossning och max 14 dagar framåt. Om/när du får mens, sluta med progesteronet.

För de flesta kvinnor är 20 mg (1/4 tsk) den optimala dosen men du bör pröva dig fram till vad som är bäst för dig. Om du har en normallång cykel på 28-30 dagar kan du börja använda progesteronkrämen på dag 12. Du börjar räkna från den förra mensens första dag.

Share this post