Allmänning

Vad ar polyper i tjocktarm?

Vad är polyper i tjocktarm?

Vad är polyper? Polyper i tjocktarm. Polyper är utväxter på slemhinnan i tjocktarmen (kolon) och ändtarmen (rektum). De är ofta godartade men kan ibland utvecklas till cancertumörer (kolorektal cancer). Polyper är relativt sällsynta före 50 års ålder, men ökar till 50 % hos personer över 70 år i länder med hög förekomst.

Varför får barn näspolyper?

Det är ovanligt att barn får näspolyper. I dessa sällsynta fall bör barnet undersökas av en barnläkare eller en öron-näsa-halsläkare. Näspolyper är inte detsamma som adenoiden eller körteln bakom näsan, som ibland kallas för polyp bakom näsan. Körteln bakom näsan sitter i översta delen av svalget och består av lymfvävnad.

Kan du ha näspolyper?

Näspolyper sitter oftast så långt in i näsan att du inte kan se dem själv. Du kan ha en eller flera polyper, de kan också variera i storlek. Det är inte farligt att ha näspolyper men de kan göra det svårt att andas genom näsan. Det är också viktigt att utesluta andra orsaker till besvären om de är långdragna.

Varför är tjocktarmen och ändtarmen cancer?

Insidan av tjocktarmen och ändtarmen är täckt av en slemhinna. Det är där cancern börjar. Det är vanligt att det bildas godartade utväxter i slemhinnan som kallas polyper. Ibland kan de utvecklas till cancer. Det tar många år. När cancertumören växer kan den orsaka sår och förträngningar.

Vad är symtom på tjocktarmscancer?

Symtom på tjocktarmscancer och ändtarmscancer 1 Blod i avföringen 2 Ändrade avföringsvanor 3 Hård i magen, lös i magen, långvarig diarré, förstoppning eller täta trängningar 4 Kraftig slembildning 5 Smärta, ibland som knipsmärtor 6 Uppkördhetskänsla, blodbrist, trötthet och viktminskning kan vara andra symtom

Vad är cancer i ändtarmsöppningen?

Analcancer eller cancer i ändtarmsöppningen är annan sorts cancer än ändtarmscancer och tjocktarmscancer. Cancertumören uppstår i andra sorts celler, nära ringmusklerna. Symtomen kan påminna om ändtarmscancer. Ibland går cancertumören att känna som en förhårdnad i ändtarmsöppningen. Det kan även göra ont, exempelvis när du

Varför är polyper ofarliga?

Polyper – vanligt och oftast ofarligt. Polyper är en utväxt av vävnad från en slemhinna. De ser ut som en liten knopp och kan finnas i alla möjliga slemhinnor, exempelvis i näsan, tjocktarmen, livmodern, halsen och underlivet. Polypernas storlek kan variera, vissa kan vara upp till en centimeter. Ibland kan det finnas flera polyper samtidigt.

Vad är en polyp i magsäcken?

En polyp i magsäcken är en lokal, oftast liten, förhöjning av slemhinnan och kan bero på en massa olika saker. Ungefär 1 av 20 patienter som gastroskoperas har små polyper. De flesta av dessa är helt ofarliga, men för att veta det behöver man ta ett slemhinneprov (biopsi).

Vilka symtom får du om du har myom?

Myom ger oftast inga symtom alls. Vilka symtom du kan få beror på hur stora myom du har och var de sitter. Exempel på symtom som är vanligare om du har myom är: Du blöder mycket, länge och har ont när du har mens. Du har en tyngdkänsla i underlivet. Exempel på symtom som är ovanligare om du har myom är: Du har ont i magen.

Vad är polyper och knutor på struphuvudet?

Polyper och knutor på stämbanden anses vara vanligt återkommande skador på struphuvudet. De växer organiskt som godartade tillväxter på stämbandets kanter. Skadorna kan ha olika orsaker. I de flesta fall är egenskaperna, diagnosen och behandlingen ganska lika.

Share this post