Trendig

Vad betyder Tibiafraktur?

Vad betyder Tibiafraktur?

En proximal tibiafraktur är en fraktur av tibias metafysområde vilket kan definieras som den kvadrat som uppkommer när man utgår ifrån tibias bredaste del just nedom knäleden. Synonymt till proximal tibiafraktur används begreppen tibiaplatåfraktur och tibiakondyl-fraktur.

Vad betyder indirekt våld?

Allt fysiskt våld är att beteckna som olika grader av misshandel. Psykiskt våld är när man kränker, förödmjukar, trycker ned, nonchalerar, hotar (direkt eller indirekt), agerar ut svartsjuka, utövar kontroll eller inte låter henne/honom träffa vänner eller andra betydelsefulla personer.

Vad betyder våldet?

Våld är en användning av fysisk kraft som påtryckningsmedel eller som bestraffning. Det är en aggressionshandling som ofta övergår i misshandel, kan ge medicinsk skada och innebär en form av övergrepp.

Vad är en öppen fraktur?

Öppna frakturer 1 Typ I: Genomsticket och såret är mindre än 1cm. 2 Typ II: Såret är större än 1cm, men mjukdelsskadan är ändå relativt liten. 3 Typ III: Antingen en öppen segmentär fraktur (d.v.s. benet har skadats på två ställen, på ett sätt som gör att en isolerad bit av benet lossnat), en öppen fraktur med

Vad är Patologiska frakturer?

Patologiska frakturer. Patologiska frakturer är frakturer i ben som försvagats till följd av metastaser eller myelom (benmärgscancer). Om ben försvagats till följd av metastas eller myelom kan frakturen uppstå med minimalt medicinskt trauma, eller helt utan yttre påverkan. [4]

Vad är reponera för fraktur?

SVAR: Vid en fraktur är det viktigt att snabbt som möjligt vrida det till rätt läge, vilket kallas med andra ord för reponera. Detta får endast utföras av läkare eller sjuksköterska och ambulanspersonal, som har just en speciellt utbildning för detta. Repositonen minskar smärtan och leder till ett snabbare läkningsförlopp.

Vad är fraktur och benbrott?

En fraktur (fx) eller ett benbrott innebär att ett ben helt eller delvis förlorat sin sammanhängande struktur. Det uppstår när benet utsätts för större belastning än det klarar av, exempelvis vid yttre skada ( medicinskt trauma ). Frakturer medföljs ofta av mjukdelsskador runt benbrottet.

Share this post