Blogga

Vad ar primar artros?

Vad är primär artros?

Man brukar tala om primär och sekundär artros. Primär innebär att sjukdomen uppstått spontant, medan sekundär innebär att du fått artros till följd av en tidigare skada. Om du har sekundär artros, kan det ibland röra sig om en idrottsskada som inträffat många år tillbaka i tiden.

Vad betyder primär Gonartros?

Artros i knät – knäartros (gonartros) är ett symtomgivande tillstånd av långsamt framskridande ledförändringar med broskförlust samt benpålagringar vid ledkanterna. Vanliga symtom är att det gör ont att gå, komma i och ur bilen, resa sig från sittande eller gå i trappa och knäet kan bli ömt, varmt och svullet.

Vad betyder annan primär Koxartros?

Höftledsartros eller koxartros är en degenerativ sjukdom som är vanlig bland den äldre befolkningen [1]. Sjukdomen utvecklas oftast långsamt under decennier. Initialt besväras patienterna av smärta vid belastning, men senare förekommer även vilovärk, nattlig värk och en nedsatt gångförmåga.

Vad kan sekundär artros bero på?

Olika former av artros Artros kan delas in i primär och sekundär artros. Enligt denna uppdelning saknar primär artros känd bakomliggande orsak bortom ledbelastning, medan sekundär artros beror på medfödd sjukdom, trauma/skada eller tidigare sjukdom.

Vad är Halvprotes?

Ett benbrott, så kallad Höftfraktur, är en annan vanlig anledning till att du kan behöva opereras. Du kan behöva få en helprotes eller en halv höftprotes, beroende på hur brottet ser ut. Om du får en halvprotes ersätts lårbenshalsen och ledhuvudet med konstgjorda delar, men inte ledskålen.

Kan man få artros när man är ung?

Artros debuterar oftast i medelåldern eller senare, men speciellt efter ledskada i unga år kan sjukdomen debutera redan i 20-årsåldern och vara långt gången i 30–40-årsåldern. I yngre åldrar är incidensen av knäledsartros högre hos män än hos kvinnor, troligen på grund av menisk- och korsbandsskada vid idrott.

Share this post