Frågor

Hur farligt ar njursvikt?

Hur farligt är njursvikt?

När du har njursvikt fungerar njurarna sämre, och kan inte utsöndra vatten och skadliga ämnen till urinen lika bra som innan. Kronisk njursvikt utvecklas långsamt, medan akut njursvikt kommer plötsligt. Njursvikt kan ha många olika orsaker, och vilken behandling du får beror på orsaken till din njursvikt.

Vilka sjukdomar kan drabba njurarna?

Njursjukdomar är sjukdomar som drabbar njurarna, se även nefropati.

  • Krympt-por-syndrom.
  • Nefrotiskt syndrom.
  • Nefritiskt syndrom.
  • Kronisk njurinsufficiens.
  • Akut njurinsufficiens.
  • Glomerulonefrit. Minimal change disease. Membranös glomerulonefrit.
  • Systemisk sjukdomar. SLE.
  • Vaskulitsjukdomar. Wegeners granulomatos.

Vid njursvikt klarar njurarna inte av att rena blodet som de ska. Då stannar skadliga ämnen och vatten kvar i kroppen som annars hade följt med urinen ut. Njursvikt kan vara akut eller kronisk. Behandlingen som du får beror på vilken typ av njursvikt som du har och vilka besvär du har.

Vad kan orsaka njursvikt?

Symtom på njursvikt kan vara trötthet, högt blodtryck, skummande urin, minskad aptit, illamående, huvudvärk samt hudklåda. Eftersom njurarna har en enorm reservkapacitet och det är först när njurarna har förlorat mer än 90-95 procent av funktionen som behovet av dialys eller transplantation uppstår. Vad kan orsaka njursvikt?

Vad är orsakerna till kronisk njursvikt?

De vanligaste orsakerna till kronisk njursvikt är: njurinflammation. diabetes typ 1 och diabetes typ 2 som du har haft under en längre tid. kraftig åderförfettning. Mindre vanliga orsaker till kronisk njursvikt kan vara: Du har en ärftlig njursjukdom som till exempel polycystisk njursjukdom.

Vad innebär kronisk njursjukdom?

Kronisk njursjukdom är beteckningen på det tillstånd där man genomgår en gradvis och vanligen varaktig förlust av njurfunktionen med tiden. Detta sker vanligen över en period på månader och år. Kronisk njursjukdom indelas i fem stadier av ökande allvarlighetsgrad (se nedan). Stadium 5, den allvarligaste graden, innebär kronisk njursvikt.

Share this post