Blogga

Vad ar en Ledspringa?

Vad är en Ledspringa?

Ledspringan är avståndet mellan lårben och underben mitt i knäleden. Skador på inre menisken uppstår ofta i form av sprickor i den inre menisken alternativ att en del av att den menisken lossnar med tydligt ont i knät över knäledens insida.

Vad heter knäleden på latin?

Knäled (latin: articulatio genus) är, i människans kropp, en sammansatt synovialled i knät (genu) som förbinder lårbenet (os femoris) med skenbenet (tibia) och knäskålen (patella). Med sin plats mellan de två längsta rörbenen är knäleden kroppens största led.

Vad är Femuropatellär artros?

Skador i ledbrosket kan snabba på degenerationen och det kallas då sekundär artros. Vid knäledsartros drabbas i regel ett kompartment först – medialt, lateralt eller femuropatellärt. Det huvudsakliga symtomet är smärta vid belastning som långsamt förvärras med tiden.

Vad är medial artros?

Vid medial (insida) knäledsartros ställer sig knät i varus (hjulbenthet) och vid lateral artros i valgus (kobenthet). Vid avancerad artros kan det också bli en formförändring av knät beroende på osteofytära pålagringar. Hos vissa patienter förekommer även ledsvullnad (hydrops).

Vilka knäskador finns?

Knäet valgiseras och underbenet utåtroteras, vilket också innebär en stor risk för skada på det mediala kollateralligamentet och meniskerna. Det bakre korsbandet är kraftigare och skadas inte lika ofta, men när det gör det är en kombinationsskada med laterala ledkapselstrukturer vanlig.

Var är knäleden?

Knäleden sitter mellan lårben, underben och knäskål. Det är kroppens största och mest komplicerade led. Knäleden kan kallas för spiralled och är en typ av gångjärnsled. Knäleden kan huvudsakligen sträckas och böjas.

Vilka ben ingår i knäleden?

Skelettet i våra ben är uppbyggda av lårbenet, knäskålsbenet, vadbenet och skenbenet. Lårbenet är kroppens längsta ben. Skenbenet ingår i knäleden, medan både skenbenet och vadbenet ingår i fotleden.

Vad sitter under knät?

Här uppkommer smärtan dock på framsidan under knät i ligamnetum patella. Detta är den muskel som går mellan knäskålen och underbenets främre knöl, det så kallade patellar ligamentet. Ofta gör det mer ont när man går nedför trappor, sitter på huk, eller försöker komma igång efter att ha suttit stilla en stund.

Vad är ett Schlatterknä?

Schlatters sjukdom beror på att lårmuskelns senfäste blir inflammerat och svullet. Senfästet sitter på en knöl några centimeter under knäskålen. Den förstorade knölen kan sedan finnas kvar även när själva inflammationen och smärtan har försvunnit.

Share this post