Frågor

Hur ofta lider du av kronisk daglig huvudvark?

Hur ofta lider du av kronisk daglig huvudvärk?

Om du har huvudvärk minst 15 dagar i månaden i tre månader i rad så lider du av kronisk daglig huvudvärk. En av 25 svenskar lider av detta. Kronisk daglig huvudvärk är inte i sig en diagnos, utan är ett symptom på något annat. Långvarig huvudvärk kan alltså bero på olika saker.

Vad kan huvudvärk bero på?

Huvudvärk är mycket vanligt. Det kan till exempel bero på stress, spända muskler, förkylning, oro eller synfel. Oftast går huvudvärken över av sig själv, men ibland kan den sitta i länge eller komma oftare. Även om det är ovanligt kan huvudvärk vara symtom på en allvarlig sjukdom.

Vad är symptom på ansträngningsutlöst huvudvärk?

Symptom på ansträngningsutlöst huvudvärk är en plötslig och dunkande huvudvärk vid hård ansträngning som t.ex. tunga lyft eller liknande övningar. Vid diagnos är det mycket viktigt att utesluta allvarliga orsaker till huvudvärken som blödning. Långsam fysisk uppvärmning med god vätskebalans kan hjälpa.

Varför får du ett slag mot huvudet?

Ett slag mot huvudet kan orsaka en blödning på eller under hjärnans hinnor. Det märks inte alltid genom att du får huvudvärk, utan ofta genom andra symtom som trötthet eller att du blir svår att få kontakt med.

Vad är kronisk spänningshuvudvärk?

Vid kronisk spänningshuvudvärk har hjärnans centrala smärtsystem blivit överkänsligt och detta har i sin tur framkallat en överkänslighet i musklerna kring huvud och nacke. Även sänkt smärttröskel för tryck och värme i hela kroppen kan bli följden. Det är också vanligt med depression och ångest i samband med huvudvärken.

Hur ska du förebygga huvudvärken?

Alternativ 4: Börja ta förebyggande medicin: amitriptylin (ex. Saroten) eller topiramat (ex.Topimax) och ta sedan bort all akutmedicin när du fått lindring. Efter en till två veckors avgiftning framträder oftast den ursprungliga huvudvärken.

Share this post