Ny

Vad hander nar man borjar med p-piller?

Vad händer när man börjar med p-piller?

P-piller gör att du inte får någon ägglossning. De påverkar också sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern. P-piller påverkar även slemhinnan inne i livmodern. De gör att slemhinnan blir tunn och därför kan den inte ta emot ett befruktat ägg.

Eftersom p-piller innehåller hormoner kan kroppen behöva lite tid att vänja sig. I början kan p-pillren ge besvär som senare försvinner. Du kan till exempel få spända bröst, småblödningar, finnar, bli nedstämd, få huvudvärk och minskad sexlust. Oftast går detta över.

Kan man bli gravid om man går på p-piller?

Du kan inte bli gravid om du tar dina p-piller som du ska och inte glömmer någon tablett och inte heller är magsjuk. Då kan killen komma i dig utan att du behöver oroa dig för graviditet. Det är meningen att du ska kunna ha samlag på det sättet när du äter p-piller.

När börjar man känna av biverkningar av p-piller?

P-piller kan ge en del biverkningar, speciellt den första tiden du tar dem. Efter ett tag brukar kroppen dock vänja sig och de flesta biverkningarna försvinna. Vilka biverkningar man får är olika från person till person, men några av de vanligaste är: Spända bröst.

Kan det vara svårt att bli gravid efter att ha börjat med p-piller?

Nej, p-piller påverkar inte din framtida förmåga att bli gravid eller föda barn. När du äter p-piller har du ingen ägglossning. Den blödning som kommer vid sockerpillren/uppehållsveckan är en blödning från livmodern. Det är p-pillren som styr den blödningen, du har alltså ingen ägglossning före.

Hur vet man om man är gravid om man äter p-piller?

Hur ska man då veta om man är gravid eller inte? Den blödning man får varje månad när man äter p-piller är ingen ”riktig” mens. Men är man gravid får man inte heller denna så kallade bortfallsblödning. De allra flesta blöder inte alls när de är gravida.

Hur stor är chansen att bli gravid på p-piller?

Det är mycket ovanligt att någon blir gravid om de tagit tabletterna som de ska. Det finns dock olika saker som kan försvaga effekten på p-pillerna, därför händer det ibland att en kvinna blir gravid trots att hon äter p-piller.

Vad händer om man äter för många p-piller?

För de flesta är p-piller inte farligt. Men för att få p-piller måste man tillsammans med barnmorska eller läkare besvara vissa frågor. Man ställer bland annat frågor om någon i familjen drabbats av blodpropp i unga år. Man kollar också blodtryck och vikt på den som vill ha p-piller innan man skriver ut ett recept.

Hur viktigt är det att ta p-piller samma tid?

Det viktiga med p-piller är att man tar dem regelbundet, men att du ibland tar dina p-piller klockan 7 och ibland klockar 10 spelar ingen roll. Det viktiga är att det inte går mer än 36 timmar mellan två piller, eftersom du då inte längre har ett säkert graviditetsskydd.

Share this post