Ny

Hur manga dor av droger i Portugal?

Hur många dör av droger i Portugal?

Uppgifter om andelen narkotikarelaterade dödsfall används ofta i debatten när man jämför länder med olika narkotikapolitiska förhållningssätt. Ett land som nyligen lyfts fram är Portugal. I National Report 2009 hade Portugal cirka 40 dödsfall per miljon (15-64 år) medan motsvarande siffra för Sverige var 24.

2017 upptäcktes i Portugal 314 personer som dött med narkotika i kroppen. Samma år registrerades 396 sådana fall i Sverige. Men Portugal rapporterade bara 14 narkotikadödsfall till EMCDDA medan Sverige redovisade 310. Så vad som bedöms vara ett narkotikarelaterat dödsfall verkar skilja sig mellan länderna.

Borde droger vara lagligt?

Tillverkning, försäljning och innehav av narkotika ska vara olagligt. Narkotikamarknaden leder till grov och brutal kriminalitet. Detta både genom efterfrågan från brukare i socialt välbärgade områden och från grava narkotikamissbrukare. Narkotikabruk kan leda till grov social misär.

Varför ska man förbjuda droger?

Konventionen förbjuder all fri handel (alltså som inte är medicinsk eller för forskningsändamål) av narkotikaklassade preparat. Det gör man för att “narkotikaberoende är ett allvarligt hot för enskilda individer och utsätter mänskligheten för social och ekonomisk risk.”

Är det olagligt att ha knark i kroppen?

Sedan 1988 har det varit olagligt att bruka narkotika i Sverige. Från början när lagen infördes kunde du bara dömas till böter men för att polisen ska kunna använda tvångsåtgärder som urinprov krävs det att brottet kan ge fängelse varpå lagen ändrades. Att ha narkotika i kroppen klassas som ringa narkotikabrott.

Vad är laglig narkotika?

Alla droger är också skadliga för människan på olika sätt. Till de lagliga drogerna hör bland annat alkohol och tobak. Olagliga droger är all form av narkotika, till exempel cannabis, amfetamin och heroin. Olika droger ger olika effekter och kan ge olika skador…

Share this post