Trendig

Vad ar hormonell behandling for prostatacancer?

Vad är hormonell behandling för prostatacancer?

Hormonell behandling används framför allt för patienter med spridd prostatacancer. Avsikten är att slå ut det manliga hormonet testosteron som nästan alla prostatatumörer behöver för att växa. Även metastaser (dottertumörer) behöver hormonet för sin tillväxt.

Hur gör man en operation för prostatacancer?

En operation för prostatacancer görs vanligen med robotassisterad titthålsteknik , då man för in instrumenten via sex små snitt på buken. Operationen kan också, med lika gott slutresultat, utföras ”öppet”, genom ett snitt nedanför naveln. Omkring en fjärdedel av de som opereras för prostatacancer får återfall.

Vad är symtomen på prostatacancer?

Om symtomen beror på cancer brukar de utvecklas snabbare, ofta under ett år eller två. Det kan också komma blod i urinen; detta är ett symtom vars orsak alltid ska utredas. Smärtor i ryggen eller höfterna Ibland ger prostatacancer symtom först när den spridit sig utanför prostatakörteln.

Hur kan man avgöra om prostatacancer beror på cancer?

För att kunna avgöra om ett högt PSA-värde eller en förhårdnad i prostatan beror på cancer behövs vävnadsprovtagning, biopsi, för mikroskopisk analys. Biopsin tas i samband med en ultraljudsundersökning via ändtarmen. Läkaren för in en nål genom ultraljudsstaven och tar ut en mycket smal vävnadscylinder.

Hur används hormonbehandling vid cancer?

Hormonbehandling vid cancer används för att motverka olika hormoners verkan i kroppen, framför allt våra könshormoners. Den största användningen syftar till att hindra kvinnligt könshormon, östrogen, vid bröstcancer, respektive manligt könshormon, testosteron, vid prostatacancer, att stimulera cancercellernas förökning.

Hur används hormonell behandling vid bröstcancer?

Hormonell behandling används främst vid bröstcancer, prostatacancer och cancer i sköldkörteln. Behandlingen ger oftast i form av tabletter, men även injektioner förekommer. Oftast ges behandlingen tillsammans med andra former av behandlingar. Främst används hormonell behandling vid bröstcancer, prostatacancer och cancer i sköldkörteln.

Vilka läkemedel används för att ta upp testosteron?

De läkemedel som används för hormonell behandling (GnRH-analoger) ges som injektioner. De fungerar genom att de motverkar ett annat hormon som styr tillverkningen av testosteron. Den första tiden brukar detta medel kombineras med läkemedel (antiandrogener) som minskar tumörcellernas förmåga att ta upp testosteron.

Vad är prognosen för prostatacancer?

Prognosen för prostatacancer är god: av dem som insjuknat är över 90 procent vid liv fem år efter diagnosen. Om tumören är mycket differentierad och lokal är 90–94 procent av de insjuknade vid liv 10 år efter diagnosen. I den här gruppen är det ovanligt att dö av prostatacancer.

Share this post