Allmänning

Vad gor Europeiska ekonomiska och sociala kommitten?

Vad gör Europeiska ekonomiska och sociala kommittén?

Kommitténs funktion är att avge yttranden till Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen i frågor som rör bland annat den inre marknaden, miljö- och konsumentpolitik samt etableringsrätten för företag. Kommittén leds av sin ordförande, som sedan den 28 oktober 2020 är Christa Schweng.

Vad står det i FN konventionen?

Kärnkonventionerna är: Konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering (ICERD) Konventionen om avskaffande av all form av diskriminering av kvinnor (CEDAW) Konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (CAT) Konventionen om barnets rättigheter (CRC)

Vad arbetar Barnombudsmannen med?

Barnombudsmannen är Sveriges barnrättsmyndighet och arbetar för barns rättigheter. Vårt uppdrag är att driva på och bevaka efterlevnaden av FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen). Barnombudsmannen företräder barns och ungas intressen och uppmärksammar brister i tillämpningen av barnkonventionen.

Hur sociala frågor hanteras i samhället?

En inkluderande och en aktiv arbetsmarknadspolitik är viktig för att hjälpa människor till arbetstillfällen med anständiga villkor medan rättvisa och effektiva välfärdssystem är avgörande för att säkerställa social trygghet för alla, samt social integration av dem som fortfarande är utestängda från samhället.

Vad är ett samhällsproblem?

Ett verkligt samhällsproblem är att många människor befinner sig i utanförskap; man lever på bidrag och lyckas inte komma in på den reguljära arbetsmarknaden. Som framgår av figur 2 är det främst bland utrikesfödda som man ser en ökad andel med låg ekonomisk standard.

Vad menas med en social aspekt?

Sociala aspekter innebär hur en person har det i olika sammanhang, vilka möjligheter och förutsättningar som finns för att delta i vardagslivet och i samhället samt huruvida en person är inkluderad eller exkluderad i förhållande till centrala samhällsarenor.

Share this post