Trendig

Hur kan kroppen reglera hogt blodtryck?

Hur kan kroppen reglera högt blodtryck?

Regleringen av blodtrycket sker genom en samverkan av flera olika system i kroppen: autonoma nervsystemet, olika hormonsystem och autoregulationen lokalt i kärlväggarna [2]. Normalt systoliskt blodtryck hos en vuxen person är cirka 110-130 mmHg och diastoliskt tryck cirka 80 mmHg [3].

Vad är orsaken till högt blodtryck?

Ohälsosam livsstil med till exempel mycket alkohol kan vara en orsak till högt undertryck. Enbart ett högt övertryck innebär en större risk än när båda trycken är höga. Isolerad systolisk blodtrycksförhöjning innebär att det övre trycket är högre än 140 mmHg medan det undre trycket är som det ska vara, alltså under 90 mmHg.

Hur ökar risken för högt blodtryck?

Med åldern ökar risken för högt blodtryck, men det finns mycket i livsstilen som spelar stor roll för att förebygga ett högt blodtryck. Mycket alkohol, dåliga matvanor och stillasittande påverkar risken. Även tobak och för mycket stress kan bidra till att blodtrycket blir för högt.

Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?

Kontrollera ditt blodtryck om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det kan du göra på en vårdcentraleller på vissa apotek. Många vårdcentraler kan du kontakta genom att logga in. Kontakta en vårdcentral om du har uppmätt ett blodtryck som är 140/90 eller högre utan andra symtom.

Vilka är vanligaste typer av förhöjt blodtryck?

Besök 1177.se, logga in för personliga e-tjänster eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Välj region. Den här typen av förhöjt blodtryck som är den vanligaste kallas primär eller essentiell hypertoni. Det kallas då sekundär hypertoni och är en vanlig orsak om du är ung och har ett mycket högt blodtryck.

https://www.youtube.com/watch?v=kdu5QaRINIY

Hur sänker man övertrycket?

Du kan till exempel motionera minst 30 minuter om dagen, gå promenader, gå ner i vikt om du är överviktig, äta mindre salt, sluta röka, dricka mindre alkohol och äta mer fisk, frukt och grönsaker. När det gäller ditt blodtryck så bör du kontrollera det minst ett par gånger per år framöver.

Vilka läkemedel används för att återställa blodtrycket?

De här olika grupper av läkemedel används för att försöka återställa ett förhöjt blodtryck: 1 Vätskedrivande läkemedel, så kallade diuretika 2 ACE-hämmare 3 Kalciumflödeshämmare 4 Angiotensinreceptor-blockerare, ARB 5 Beta-blockerare 6 Övriga blodtryckssänkande medel, till exempel alfa-blockerare.

Hur behandlas högt blodtryck?

Högt blodtryck är ett tillstånd som också kallas för hypertoni. Högt blodtryck kan vara allvarligt om det inte kontrolleras och behandlas. Syftet med läkemedelsbehandling av högt blodtryck är i första hand att minska risken för sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt på längre sikt.

Har du högt blodtryck och migrän?

Har du förutom högt blodtryck även hjärtsjukdom, som kärlkramp eller hjärtsvikt, är beta-blockerare ett bra förstahandsval. Har du både högt blodtryck och migrän kan beta-blockerare användas då det har en förebyggande effekt mot migrän. Detsamma gäller om du besväras av snabb puls med hjärtklappning.

Share this post