Allmänning

Vad ar viktigt att tanka pa nar du tar Blodgruppering och bas test pa patienten?

Vad är viktigt att tänka på när du tar Blodgruppering och bas test på patienten?

Prov för Blodgruppering , BAS-test och MG-test skall vara högst 3 dagar gammalt vid undersökningen. Det är viktigt att se till att provet inte blir utspätt t. ex om man tar provet ur koppling till dropp. Utspädning av prov kan göra att man inte upptäcker antikroppar (kan ge en falskt negativ BAS-test).

Är Blodgruppering och Bastest samma sak?

Blodgruppering kan mycket förenklat beskrivas som en undersökning av patientens antigen och antikroppar för att ta reda på vilken grupp patienten tillhör i AB0-systemet samt om patienten har eller saknar rhesusfaktor, så kallat D antigen. Vid BAS-test görs blodgruppskontroll och antikroppsscreening av mottagaren.

Vad är de röda blodkropparna för?

De röda blodkropparna har som uppgift att transporterar syre och koldioxid. De är väldigt små om man jämför med de vita blodkropparna men betydligt större än blodplättarna. De är små för att de lätt ska ta sig fram in i de minsta blodkärlen. För lite röda blodkroppar – blodbrist

Har du för många rödkroppar i blodet så ökar risken för blodpropp eller blödningar?

Har du för många röda blodkroppar i blodet så ökar risken för blodpropp eller blödningar.

Har du brist på röda blodkroppar?

Vid brist på röda blodkroppar så har du blodbrist, alltså anemi. Symptom. Det vanligaste symptomet på blodbrist är trötthet. Du kan också få yrsel, hjärtklappning, huvudvärk och öronsus. Symptomen beror dock på hur långsamt eller snabbt du får blodbrist och om kroppen hinner anpassa sig.

Vad är förstorade blodkroppar?

Förstorade blodkroppar tyder ofta på blodbrist på grund av B12-brist. Om du inte får tillräckligt med vitamin B12 så fastnar blodkropparna i utvecklingen. Omogna blodkroppar är lite större än färdigutvecklade blodkroppar.

Share this post