Trendig

Vilken dag dansar man runt midsommarstangen?

Vilken dag dansar man runt midsommarstången?

Den 23 juni var midsommaraftonens fasta datum fram till 1952. För att bättre passa in i arbetsveckan bestämdes 1953 att midsommardagen alltid skulle firas på en lördag och den är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.

Hur firade man midsommar förr?

Sill och nypotatis är en relativt ny tradition eftersom midsommar förr firades med fil och lutfisk. Det fanns sill, men eftersom många åt saltsill året om fick festmaten gärna vara något annat. Midsommaren är en viktig högtid i Finland, som medför ändrade öppettider och ändringar i tågens och bussarnas tidtabeller.

Vilken natt är midsommarnatten?

Nuförtiden inträffar midsommarafton någon gång mellan 20 – 26 juni. Midsommar är främst förknippad med ljusa nätter och ses ofta som startskottet för sommaren. Det är inte konstigt att vi är som trollbundna av den ljusa midsommarnatten och vill fira in sommaren ända in på småtimmarna.

Hur länge har midsommar firats?

Det är nu bara Sverige och Finland som firar midsommar med en extra helgdag, men Johannes Döparens dag har varit en festdag inom den kristna kyrkan i omkring 1 500 år. Vi vet att midsommar firats i Norden sedan medeltiden, men att uppmärksamma solens högsta läge på himlavalvet har antagligen äldre rötter än så.

Vilken dag festar man på midsommar?

Johannes Döparens dag flyttades av Svenska Kyrkan till söndagen efter midsommardagen 2003. Johannes Döparens dag finns dock kvar som namnsdag den 24 juni. I alla andra länder som firar midsommar (utom Finland) sker firandet på den dag som är egentliga midsommardagen, det vill säga den 24 juni.

När ska man plocka sju sorters blommor?

En av de mest klassiska midsommartraditionerna är att lägga sju sorters blommor under huvudkudden under midsommarnatten. Enligt traditionen ska blommorna plockas under tystnad, för bryts tystnaden bryts också magin.

När flyttades midsommarafton till en fredag?

Kort svar: Att midsommarafton alltid skulle inträffa på en fredag beslutades av riksdagen 1952 och den första midsommarafton som berördes var midsommarafton 1953. Midsommar (till skillnad från midvinter) infaller i anslutning till solståndet – alltså när det är som ljusast på året.

Vad kallas midsommar i Norge?

Norge och Danmark Norrmän och danskar firar den stundande sommaren den 23 juni varje år. En dag de kallar ”Sankt Hans Aften”. Historiskt namngavs högtiden så för att fira födseln av Johannes Döparen (som föddes sex månader före Jesus).

Vem målade en midsommardans?

Anders ZornMidsommardans / Konstnär

När ska man lägga sju sorters blommor under kudden?

På midsommar var kärleksspådomar särskilt populära. Med hjälp av nattens magiska krafter kunde unga, ogifta kvinnor få reda på vem de skulle gifta sig med. Det fanns olika sätt att få svar på vem det tilltänkta maken var. En av sederna som lever kvar än i dag är att plocka sju blommor och lägga dem under huvudkudden.

Share this post