Ny

Vilka dog i Diskoteksbranden?

Vilka dog i Diskoteksbranden?

Branden startades sent på kvällen 29 oktober 1998 i en lokal vid Backaplan på Hisingen som tillhörde Makedoniska föreningen. Det fanns omkring 400 ungdomar i lokalen, som var avsedd för maximalt 150 personer. 63 människor mellan 12 och 20 år omkom.

När brann Göteborg?

Natten till fredagen den 30 oktober 1998 inträffade i centrala Göteborg en brand i en lokal där ca 400 ungdomar samlats till fest. Till följd av branden omkom 63 unga människor och drygt 200 skadades svårt.

Vart var Diskoteksbranden?

Diskoteksbranden i Göteborg (även kallad Backabranden) var en brand som inträffade natten mellan torsdagen den 29 och fredagen den 30 oktober 1998. 63 personer omkom och 214 skadades. Branden uppstod i en lokal vid Backaplan på Hisingen i Göteborg, där ett diskotek hade arrangerats.

Vem startade backabranden?

Fyra unga killar försökte ta sig in på diskot utan att betala, men stoppades. Då bestämde de sig för att hämnas – och anlade en brand som tog 63 ungdomars liv. De dömdes senare för grov mordbrand till fängelse och sluten ungdomsvård.

Hur många dog i Diskoteksbranden?

Vad hände med Scandinavian Star?

Natten till den 7 april 1990 omkommer 159 personer ombord på Scandinavian Star. Färjan är på väg från Oslo till Fredrikshamn när det börjar brinna ombord. Snart pekar polisen ut en förmodad gärningsman, men senare visar det sig att sanningen om katastrofen är långt ifrån klarlagd.

Vilka blev dömda för branden i Backa?

Fredrik Sjöshult. I slutet av oktober 1998 tog diskoteksbranden vid Backaplan i Göteborg 63 unga liv och betydligt fler skadades svårt. Fyra unga män som anlagt branden dömdes senare för grov mordbrand. De tre äldsta fick sju till åtta års fängelsestraff och den yngsta mordbrännaren fick sluten ungdomsvård.

Vem låg bakom diskoteksbranden?

Såhär ser det ut i oktober 2008, för kvartetten som låg bakom diskoteksbranden: * Said, 28 år. Dömdes 2002 – under tiden på Norrtäljeanstalten – för misshandel av en annan intern. Han fälldes 2006 för ringa narkotikabrott i Lidköping och i våras för fyra olovliga körningar.

Hur många dog i göteborgsbranden?

Polisen om diskoteksbranden i Göteborg där 63 dog: ”Vi fick utstå mycket hat” Trots att räddningstjänst, ambulans och polis snabbt var på plats på brandplatsen vid Backaplan på Hisingen så var katastrofen redan ett faktum.

Vem tände på Scandinavian Star?

Den utpekade skyldige dansken dog i ”brand nummer två”. Branden var ett försäkringsbedrägeri utfört av minst tre besättningsmän som befann sig ombord. De skyldiga manipulerade ventilationssystem, branddörrar och sprinklersystem för att uppnå maximal brandspridning.

Vad hände med Scandinavian Star efter branden?

Utredningen 2013. Den 7 april 2013, 23 år efter katastrofen, presenterade stiftelsen ”Etterforskningen av Mordbrannen Scandinavian Star”, inrättad av anhöriga till offren, en ny rapport om brandorsaken.

Vad brinner på Hisingen?

Ett VMA har utfärdats under lördagsmorgonen. Det brinner okontrollerat vid industriområdet Ringön på Hisingen iGötebrog. Det har brunnit kraftigt i en större lagerlokal vid industriområdet Ringön på Hisingen i Göteborg. Ett VMA utfärdades för att varna för den kraftiga rökspridningen men det avslutades senare igen.

När var branden i Göteborg?

Sent på kvällen den 29 oktober 1998 utbröt en brand, som senare visade sig vara anlagd, i Makedoniska föreningens lokaler på Hisingen i Göte- borg. Omkring 390 ungdomar, ett stort antal med invandrarbakgrund, befann sig i byggnaden när branden började. 63 ungdomar miste livet.

Share this post