Blogga

Hur snabbt gar abort?

Hur snabbt går abort?

En graviditet räknas från senaste mensens första dag. Du räknar alltså inte från när du tror att befruktningen hände. Fram till och med graviditetsvecka 18 har du rätt att göra abort utan att behöva förklara varför för någon. Efter vecka 18 måste Socialstyrelsen ge tillstånd för abort.

Fri abort till vecka 18 Om du har särskilda skäl, till exempel psykisk ohälsa, kan du ansöka om att få göra en abort till och med graviditetsvecka 22. Aborten görs på olika sätt beroende på hur länge du varit gravid. De flesta aborter i Sverige görs tidigt i graviditeten, 75 procent innan vecka 9 är slut.

Har man Graviditetssymtom vid ma?

Det är vanligt att ha mer flytningar när du är gravid. Det beror på ändrade hormoner i kroppen. Oftast är flytningarna vitaktiga och har ingen speciell lukt. Kontakta en barnmorskemottagning om du får besvär med klåda eller illaluktande flytningar.

Hur lång tid efter man tagit Cytotec börjar blödning?

Cytotec gör att livmodern drar ihop sig och att graviditeten blöder ut, under behandlingen ökar blödningen och smärtan. De flesta kvinnor som gör medicinsk abort börjar blöda samma dygn som de tar Cytotec men ibland kan det ta upp till två dygn innan blödningen kommer igång.

Hur lång tid tar det för Cytotec att verka?

Effekten av Cytotec® börjar avta efter ca 6 timmar och då minskar smärtan. Behandlingen kan inte göras helt smärtfri. Om du behöver mer smärtlind- ring, kan du ta de extra medskickade tabletterna (2 tabletter Cito- don®/Panocod® och 1 tablett Ibuprofen® 600 mg).

Hur länge blödde ni efter medicinsk abort?

Du blöder vanligen omkring 10 dagar men det är normalt att blöda upp till en månad eller längre efter en medicinsk abort. Din mens kommer vanligen tillbaka 4-6 veckor efter aborten och kan då vara rikligare än normalt. Graviditetssymtom som bröstspänningar, trötthet och illamående försvinner succesivt.

Share this post