Blogga

Hur konstateras hjartsvikt?

Hur konstateras hjärtsvikt?

Ultraljud. Du får genomgå en ultraljudsundersökning av hjärtat som kallas ekokardiografi om blodprovet visar att ditt värde av NTproBNP är förhöjt. Då kan läkaren se om du har hjärtsvikt. Vid ultraljudsunderökningen går det att se hur hjärtats väggar rör sig.

Vad är symtom vid svår hjärtsvikt?

Det här är några vanliga symtom vid hjärtsvikt: Du är trött och orkar mindre. Du blir lätt andfådd. Du har svullna anklar och ben. Du har ont i magen och ibland svårt att äta. Du har svårt att sova liggande. Du behöver ofta gå upp och kissa på natten. Det här är några symtom vid svår hjärtsvikt, som kan vara livshotande:

Vad gör läkaren Om hjärtsvikt?

Om koncentrationen av hormonet är förhöjt, gör läkaren ofta en undersökning med ultraljud (ekokardiografi) för att fastställa om det är hjärtsvikt som det handlar om. Ultraljud (ekokardiografi) Ultraljud visar hur hjärtat ser ut inuti och hur det arbetar.

Hur gör du för att må bättre trots hjärtsvikt?

Du kan göra följande för att må bättre trots sjukdomen om du redan har hjärtsvikt: Ta dina läkemedel regelbundet och i rätt dos. Gå på regelbundna besök hos läkare eller sjuksköterska som är specialiserad på hjärtsvikt. Rör på dig regelbundet.

Hur får du behandling med Hjärtklaffssjukdomar?

Du får alltid behandling med läkemedelom du har hjärtsvikt. Ibland behöver du även få behandling för någon annan hjärtsjukdom som har orsakat hjärtsvikten. För en del kan till exempel en hjärtklaffsoperation förbättra hjärtats pumpfunktion. Läs mer om hjärtklaffsoperation i texten Hjärtklaffssjukdomar

Vad är normalt NT-proBNP?

Utifrån anamnes, status och EKG kan man ytterligare förstärka misstanken och ta beslut om att ta prov för natriuretiska peptider (NT-proBNP). Om dessa är låga (< 125 ng/L) bedöms hjärtsvikt vara osannolik och annan orsak bör utredas i första hand. Om värdet är över 125 ng/L går man vidare med ekokardiografi.

Share this post