Allmänning

Vad ar PSA i prostatakorteln?

Vad är PSA i prostatakörteln?

PSA är ett protein som bildas i prostatakörteln och som finns i hög koncentration i sädesvätskan. Normalt finns också små mängder PSA i blodet. PSA-värdet i blodet blir högre med ökad ålder och vid prostatasjukdomar, till exempel inflammation, godartad förstoring och prostatacancer.

Hur behandlas prostatan med värme?

Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Vad är prostatacancer?

Prostatan är en körtel runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Den hjälper spermierna att ta sig fram. När du blir äldre kan prostatan växa och trycka mot urinröret så att du får svårare att kissa. Det ökar inte risken för prostatacancer.

Varför uppkommer prostatacancer i Finland?

Prostatacancer uppkommer då prostatans celler börjar förändras och blir elakartade. I Finland är prostatacancer den vanligaste cancerformen bland män, och numera den vanligaste cancern i hela Finland. Knappt 5 000 män insjuknar i den varje år.

Vad är Prostatans funktion?

Prostatans funktion är att lagra och avge ett milt basiskt sekret, med ett mjölkaktigt utseende, som normalt är 20-30% av spermans totalvolym förutom spermierna och sädesblåsornas vätska.

Vad är symtomen på prostatacancer?

Om symtomen beror på cancer brukar de utvecklas snabbare, ofta under ett år eller två. Det kan också komma blod i urinen; detta är ett symtom vars orsak alltid ska utredas. Smärtor i ryggen eller höfterna Ibland ger prostatacancer symtom först när den spridit sig utanför prostatakörteln.

Vad är PSA-värde för prostatacancer?

De flesta män med prostatacancer och ett PSA-värde under 20 mikrogram per liter har inte någon spridning. Faktum är att PSA-värden upp till 10 mikrogram per liter oftare beror på en kraftig godartad prostataförstoring än på cancer. De flesta män med ett PSA-värde över 100 mikrogram per liter har en spridd prostatacancer.

Hur kan man avgöra om prostatacancer beror på cancer?

För att kunna avgöra om ett högt PSA-värde eller en förhårdnad i prostatan beror på cancer behövs vävnadsprovtagning, biopsi, för mikroskopisk analys. Biopsin tas i samband med en ultraljudsundersökning via ändtarmen. Läkaren för in en nål genom ultraljudsstaven och tar ut en mycket smal vävnadscylinder.

Hur gör man en operation för prostatacancer?

En operation för prostatacancer görs vanligen med robotassisterad titthålsteknik , då man för in instrumenten via sex små snitt på buken. Operationen kan också, med lika gott slutresultat, utföras ”öppet”, genom ett snitt nedanför naveln. Omkring en fjärdedel av de som opereras för prostatacancer får återfall.

Kan en förstorad prostata leda till komplikationer?

Ibland kan en förstorad prostata leda till svårare besvär och komplikationer. Då har du oftast haft besvär en längre tid med att tömma urinblåsan när du kissar. När blåsan aldrig riktigt töms kan bakterier bildas så att du får upprepade urinvägsinfektioner.

Vilken behandling är bäst för prostataförstoring?

Operation av prostataförstoring är även lämpligt då läkemedelsbehandling inte har haft tillräcklig effekt. I övriga fall kan patienten välja mellan prostataoperation, som är den effektivaste behandlingen och enklare behandlingar som är mindre effektiva och som kanske förbättrar besvären utan att ta bort dem helt.

Har du godartad prostataförstoring?

Det är vanligt att ha något av följande besvär om du har godartad prostataförstoring: Strålen kan vara svagare när du kissar och det kan vara svårt att komma igång. Du behöver trycka på för att tömma urinblåsan helt. Det känns som att blåsan inte är helt tömd när du har kissat klart.

Hur får man behandling mot prostataförstoring?

När man får behandling mot godartad prostataförstoring finns det några olika metoder: 1 behandling med receptbelagda läkemedel 2 operation 3 behandling med mikrovågor eller annan värmebehandling 4 behandling med spiral eller kateter i urinblåsan.

Varför är prostataförstoring godartad?

Förstorad prostata hör till åldrandet. Godartad prostataförstoring är vanligt och hör ihop med ökande ålder. Att prostataförstoringen är godartad betyder att det inte är cancer. Ungefär varannan man över 60 år har prostataförstoring och hos män som är över 80 år har fyra av fem en förstorad prostatakörtel.

Share this post