Frågor

Vad ar folsyra bra for?

Vad är folsyra bra för?

Vitamin B9 kallas folsyra, folat eller folinsyra. Folsyra är en vattenlöslig vitamin, som bland annat är viktigt för bildandet av proteiner och normal celldelning. Brist på vitamin B9 kan leda till blodbrist (anemi) och kan dölja brist på vitamin B12.

När ska man börja ta folsyra?

Du rekommenderas att ta 400 mikrogram folsyratillskott dagligen, gärna redan när du börjar försöka bli med barn och under graviditetens första tolv veckor. Om du inte har tagit folsyra och upptäcker att du är gravid ska du börja ta folsyra så snart som möjligt.

När är det bäst att ta folsyra?

Folsyra kan tas på morgonen, då B-vitaminer aktiverar kroppen och på så vis gärna kan tas i början på dagen. Dessutom så är zink och magnesium och kalium antagonister till folsyra så de bör inte tas tillsammans.

Vad ska folsyra värdet ligga på?

Vi har därför ändrat och sänkt referensvärdet för P-Folat. Nytt referensintervall blir >7 nmol/L.

Varför är folsyra så viktigt?

Varför är Folsyra så viktigt? Människan behöver folsyra för att bygga upp arvsmassans molekyler, vilket sker kontinuerligt för att ersätta förbrukade vävnader. Folat spelar stor roll vid nybildning av celler, i synnerhet snabbväxande celler, t ex benmärgsceller, hud- och mukosaceller samt celler hos växande foster.

Vad behövs folsyra för att bygga upp celler?

Människan behöver folsyra för att bygga upp arvsmassans molekyler, vilket sker kontinuerligt för att ersätta förbrukade vävnader. Folat spelar stor roll vid nybildning av celler, i synnerhet snabbväxande celler, t ex benmärgsceller, hud- och mukosaceller samt celler hos växande foster.

Hur mycket folsyra bör man äta under graviditeten?

Gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till tolfte graviditetsveckan, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det viktigt att fortsätta äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten.

Share this post