Blogga

Vilka klasser indelas statliga vagar i?

Vilka klasser indelas statliga vägar i?

En länsväg är i Sverige en statlig allmän väg som inte är riksväg eller europaväg. Länsvägar delas in i två kategorier utifrån sin betydelse: primära respektive övriga länsvägar, fram till 2017 benämnda sekundära och tertiära länsvägar.

Hur många procent av statligt vägnät tillhör BK1?

Fakta: bärighetsklasser Bärighetsklass, BK, används för att gradera bärighet och svarar på frågan hur tunga fordon en bro eller en väg i det allmänna vägnätet får belastas med. BK1: Max 64 tons bruttovikt. Gäller på 95 procent av det allmänna vägnätet, inklusive broar.

Vad är BK 3?

BK3 Max 37,5 tons bruttovikt. Beroende på fordonets axelavstånd och axeltryck kan tillåten bruttovikt vara lägre. BK4 Max 74 tons bruttovikt med oförändrade krav på axeltryck jämfört med BK1, men beroende på fordonets axelavstånd kan tillåten bruttovikt vara lägre.

Vad är högsta tillåtna axeltryck?

Landsvägsfordon. Vid bärighetsklass (BK) 1 får axeltrycket vara max 11,5 ton på en drivande axel och 10 ton på en löpande axel. Vid bärighetsklass (BK) 2 får axeltrycket vara max 10 ton oavsett det är en drivande eller löpande axel. Vid bärighetsklass (BK) 3 är max axeltryck 8 ton, oavsett typ av axel.

Vad innebär bärighetsklass 2?

BK2 och BK3 skyltas, och det innebär vissa gränser för axeltryck, boggitryck och bruttovikt. BK3 innebär ett axeltryck på max 8 ton. Skyltning av BK2 görs inte alltid på kommunala vägar/gator, där kan man vara tvungen att titta i de ”lokala trafikföreskrifterna” för att ta reda på fakta.

Vilka Bärighetsklasser är de allmänna svenska vägarna indelade i och vad innebär de?

Det svenska vägnätet är indelat i tre bärighetsklasser:

  • BK1. På vägar och broar med bärighetsklass 1 tillåts högre fordonsvikter. Denna klassificering följer även EU:s bestämmelser.
  • BK2. För vägar med klassificeringen BK2 gäller max 51,4 tons bruttovikt.
  • BK3. För vägar med klassificeringen BK3 gäller max 37 tons bruttovikt.

Vilken bärighetsklass har de flesta vägar?

83 % av det allmänna vägnätet i Sverige omfattas av BK1. För BK1 gäller max 64 tons bruttovikt. För vägar med klassificeringen BK2 gäller max 51,4 tons bruttovikt. Beroende på fordonets axelavstånd och axeltryck kan tillåten bruttovikt vara betydligt lägre.

Vad är BK4 trafik?

Bärighetsklass BK4 – för fordon upp till 74 ton. Vägar med bärighetsklass 4 tillåter fordonskombinationer med upp till 74 tons bruttovikt. BK4 består av vägar som har anpassats eller som redan tidigare haft en standard som bedöms klara en högre belastning.

Vad får man väga på BK2 väg?

BK2 Max 51,4 tons bruttovikt. Beroende på fordonets axelavstånd och axeltryck kan tillåten bruttovikt vara lägre. BK3 Max 37,5 tons bruttovikt. Beroende på fordonets axelavstånd och axeltryck kan tillåten bruttovikt vara lägre.

Vad betyder vägmärket BK2?

C22-2 – Bärighetsklass 2 BK2 (skylt) C22-2, bärighetsklass 2 BK2 är ett CE-märkt vägmärke, som uppfyller samtliga krav för att användas på allmän väg. Reflekterande motiv i kraftig aluminium. Skylten är kantvikt med list för montering på stolpe.

Vad gäller på BK3 väg?

Vad är en BK väg?

Bärighetsklass (BK) är den klassificering som används för att gradera bärighet. Hur tunga fordon en bro eller en väg i det allmänna vägnätet får belastas med. Enskilda vägar är inte klassificerade utan regleras med lokala bestämmelser. BK1 Max 64 tons bruttovikt tillåts.

Share this post