Trendig

Vad innebar angina?

Vad innebär angina?

Angina pectoris är en klinisk diagnos, som ställs på basen av karakteristiska symtom från bröstet i form av kramande, kvävande, förträngande (angina) smärta eller tryck. Tillståndet är alltid förknippat med ischemi i myokardiet.

Vad är 3 Kärlssjuka?

ST-sänkning > 2 mm, ST-höjningar, abnorm blodtrycksreaktion, tillkomst av arytmier och/eller oväntat låg fysisk prestationsförmåga är tecken talande för kranskärlssjukdom. Utebliven BT-stegring eller BT-fall indikerar allvarlig koronarsjukdom (huvudstamsstenos alt 3-kärlssjukdom).

Vad orsakar angina?

Kärlkramp beror oftast på att det har blivit alltför trångt i ett eller flera av hjärtats kranskärl. Hjärtat får då inte tillräckligt med syre och du får ont i bröstet, särskilt när du anstränger dig. Att ha kärlkramp ökar risken för hjärtinfarkt. Ring genast 112 om du får en stark smärta i bröstet som inte går över.

När är bröstsmärta farligt?

Om det är bråttom Ring 112 om något av följande stämmer för dig: Du har en stark, tryckande eller krampartad smärta i bröstet som inte försvinner inom 15 minuter. Du har en obehaglig känsla i bröstet som varar i mer än 15 minuter och som du inte vet vad den beror på.

Vilka komplikationer som kan uppstå efter en hjärtinfarkt?

De vanligaste mekaniska komplikationerna efter en akut hjärtinfarkt är hjärttamponad, ventrikelseptumdefekt (VSD) och papillarmuskelruptur med mitralisinsufficiens. Mekaniska komplikationer inträffar vanligtvis 2–4 dygn efter STEMI men kan uppstå både tidigare och senare.

Vad betyder Myokardischemi?

I typiska fall beskriver patienten en retrosternal smärta, ibland med utstrålning till armarna, ryggen eller upp mot underkäken. Smärta som orsakas av myokardischemi är av visceral typ och upplevs ofta som ett tryckande obehag, ett band runt bröstet eller ”svårigheter att få luft”.

Share this post