Populära

Vad far man gora i ett Natura 2000 omrade?

Vad får man göra i ett Natura 2000 område?

Natura 2000 är ett nätverk av EU:s mest skyddsvärda naturområden. Syftet är att värna om vissa naturtyper samt växt- och djurarter som medlemsländerna kommit överens om att skydda. Varje land ansvarar för skyddet och vården av sina områden så att deras naturvärden bevaras.

Vad är Natura 200?

Natura 2000 är ett nätverk av skyddade områden i hela EU. Här finns korkekslundar i Spanien, öde hedar i England, blommande alpängar i Österrike, täta bokskogar och forsande älvar i Sverige.

Vem beslutar om Natura 2000?

Länsstyrelserna ansvarar för att ta fram förslag på nya Natura 2000-områden. Det är de områden som har de högsta naturvärdena och som på bästa sätt bidrar till nätverket som ska bli Natura 2000-områden. Under processen har länsstyrelsen samråd med markägare och berörda myndigheter.

När behövs tillstånd från Natura 2000?

När behöver du ansöka om tillstånd? Du behöver tillstånd från Länsstyrelsen för verksamhet eller åtgärder som kan påverka naturmiljön i ett Natura 2000-område på ett betydande sätt. Du kan även behöva tillstånd om du planerar att göra en åtgärd nära ett Natura 2000-område, om det kan påverka miljön inne i området.

https://www.youtube.com/watch?v=qHCzxItGj3o

Det finns inte en generell buffertzon runt ett Natura 2000-område där man inte får göra något, precis som det inte finns ett generellt mått på hur bred en kantzon ska vara mot ett vattendrag eller en våtmark vid en skogsavverkning. Grundregeln är att naturmiljön i Natura 2000-området inte ska påverkas negativt.

Vem beslutar om Natura 2000-områden?

Det är länsstyrelserna som ansvarar för att ta fram förslag på nya Natura 2000-områden. Därefter granskar Naturvårdsverket urvalet och föreslår områden till regeringen. Det är därefter regeringens som beslutar att till EU-kommissionen föreslå att dessa områden ska upptas i Natura 2000-området.

När behövs Natura 2000 tillstånd?

Vad kan man göra i ett naturreservat?

Syftet med att bilda naturreservat är oftast att skydda värdefull natur och sällsynta arter för att bevara biologisk mångfald, men det kan även vara att säkra människors tillgång till attraktiva områden för rekreation, friluftsliv, fågelskådning och andra naturupplevelser.

Share this post