Blogga

Hur vanligt ar cancer i bukspottkorteln?

Hur vanligt är cancer i bukspottkörteln?

Varje år får omkring 1 200 – 1 300 personer i Sverige bukspottkörtelcancer. Sjukdomen är ungefär lika vanlig bland män som bland kvinnor. Cancer i bukspottkörteln är ovanlig bland yngre personer. Tre fjärdedelar av patienterna är över 65 år.

Hur många får bukspottkörtelcancer?

Varje år drabbas ca 1800 individer, lika många män som kvinnor, av dessa tumörformer varav ca 80 % har pankreascancer. De flesta som får sjukdomen är äldre, över 70-år. Pankreascancer hos individer under 45-50 år är ovanligt.

Vad är cancer i bukspottkörteln?

Cancer i bukspottkörteln innebär att en cancertumör har bildats i bukspottkörteln, som också kallas pankreas. Bukspottkörtelcancer kan sprida sig till exempelvis lymfkörtlar, levern, bukhinnan eller lungorna. Det är vanligt att sjukdomen sprider sig i ett tidigt stadium, innan den har börjat ge symtom. Då går det inte att bli av med sjukdomen.

Vad är godartade tumörer?

Godartade tumörer är ofta lätta att ta bort, om det behövs. Några godartade tumörer kan bli cancertumörer, till exempel polyper i tarmen. Cancertumörer. En cancertumör kallas även för en malign tumör. Den kan växa in i andra organ och kroppsvävnader och oftast även sprida sig i kroppen genom lymfvätskan och blodet.

Hur sprider sig cancer i bukspottkörteln?

Cancer i bukspottkörteln sprider sig ofta till lymfkörtlar, bukhinnan, levern eller lungorna. Cancersjukdomen sprider sig snabbt, redan innan symptom uppkommer. Det är då omöjligt att bli av med sjukdomen. I princip all cancer som bildas i bukspottkörteln är duktalt adenocarcinom som utgår från kanalen där bukspottet rör sig genom.

Vad är symptom på bukspottkörtelcancer?

Symptom. Bukspottkörtelcancer ger få symptom och har vanligtvis spridit sig vid diagnos. Några vanliga symptom på cancern är gulsot, ont högt upp i magen och mot ryggen samt låg aptit och viktnedgång. Gulsot kommer då cancern i bukspottkörteln trycker ihop gallgången och gallan ansamlas i levern.

Share this post