Rekommendationer

Kan kortison anvandas vid hjartsjukdomar?

Kan kortison användas vid hjärtsjukdomar?

Kortison används också vid vissa blodsjukdomar och tumörsjukdomar. Biverkningar vid behandling med tabletter, kapslar eller sprutor. Biverkningar du kan märka snabbt är att du får hjärtklappning, känner dig överaktiv och får svårt att sova, speciellt om du tar höga doser. Du kan känna dig mer hungrig än vanligt.

Hur många milligram kortison per dag?

Som hög dos räknas mer än 100 milligram per dag. Det är viktigt att du tillsammans med läkaren väger risken för biverkningar mot fördelarna med behandlingen. Vid många sjukdomar har kortison en mycket bra effekt, ibland är det till och med livräddande. Tabletter, kapslar och sprutor i blodkärl eller muskel.

Vad är hög dos av kortison?

Som hög dos räknas mer än 100 milligram per dag. Det är viktigt att du tillsammans med läkaren väger risken för biverkningar mot fördelarna med behandlingen. Vid många sjukdomar har kortison en mycket bra effekt, ibland är det till och med livräddande.

Kan du använda kortison i ändtarmen?

Kortison som du för in i ändtarmen används vid inflammation i ändtarmen, till exempel ulcerös kolit. Biverkningar när du tar kortison i ändtarmen. Det är vanligt att det svider och gör ont i ändtarmen. Andra vanliga biverkningar är magbesvär som dyspepsioch illamående.

Hur ofta kan man få kortison utan biverkningar?

Man kan utan biverkningar få kortison 4-5 gånger per år i en knäled. Oftast varar effekten av kortisonsprutan i ett par månader, ibland ännu längre om man har tur. Om man ger kortisoninjektioner oftare än så påverkas kroppens egen kortisonproduktion i binjurarna förutom att det finns risk för andra negativa verkningar.

Hur används kortison vid artros?

Injektion av kortison används oftast vid: Artros med inslag av inflammation. Denna form av ledsjukdom drabbar oftast leder i händer, höft, knä, nacke och nedre delen av ryggen.

Vad är kortisol i kroppen?

Kortisol är ett hormon som bildas i binjurarna och som har många olika effekter i kroppen. Kortisol är viktigt för att kroppen ska kunna hantera påfrestningar som skador, infektioner och allergier. Hormonet behövs även för ämnesomsättningen. Kortison är läkemedel som liknar kroppens eget kortisol och fungerar på samma sätt.

Kan kortison användas med extra försiktighet?

Det finns situationer när kortison skall användas med extra försiktighet. Det gäller bl.a. hos barn, som är extra känsliga, den normala tillväxten kan bli störd. En annan riskgrupp är personer med diabetes. Kortison kan höja blodsockret. En tredje riskgrupp är personer med benskörhet, osteoporos.

Share this post