Ny

Vilka olika typer av fett finns det i vilka livsmedel kan man hitta de olika typerna?

Vilka olika typer av fett finns det i vilka livsmedel kan man hitta de olika typerna?

En del av fettet i maten kommer från olja, smör och margarin, men vi får också mycket fett från mejeriprodukter, kött, chark, fisk och andra livsmedel, som till exempel bakverk, pizza, paj och piroger. Alla dessa livsmedel innehåller en blandning av mättat och omättat fett.

Vad är det för fett i kroppen?

Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. De essentiella fettsyrorna påverkar en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.

Vad är de viktigaste fettsyrorna i maten?

Kroppen kan bilda de flesta fettsyrorna från kolhydrater och protein i maten. Undantag är de livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyrorna alfa-linolensyra och linolsyra. Dessa fettsyror är fleromättade och kallas omega-3 och omega-6. Det finns också fettsyror som är raka trots att de har en dubbelbindning.

Vad innehåller mättade fettsyror?

Alla fettsyror, både mättade och omättade, är uppbyggda av en kedja av kolatomer av varierande längd – mellan 4 och 22 kolatomer. Dessutom innehåller fettsyrorna väte och syre. Mättade fettsyror innehåller mycket väte, vilket gör att kedjan blir rak och stel. Enkelomättade fettsyror har tappat två väteatomer.

Vad är mättat och fleromättat fett?

Smörfett består till exempel av tre fjärdedelar mättat fett medan olivolja består av tre fjärdedelar enkelomättat fett. Rapsolja består av 61 procent enkelomättade, 27 procent fleromättade och 7 procent mättade fettsyror. Mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror

Enkelomättat fett finns bland annat i oljor från växtriket, såsom olivolja och rapsolja samt i nötter, frön och avokado. Fleromättat fett finns bland annat i fet fisk, såsom lax, sill, strömming och makrill samt i vegetabiliska oljor, till exempel solrosolja och linfröolja.

Vad består kroppsfett av?

Fett består framför allt av triglycerider, som i sin tur är uppbyggda av olika fettsyror. Fettsyrorna delas grovt in i mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror. De enkelomättade och fleromättade utgör tillsammans omättade fettsyror.

Hur bildas transfetter?

Transfett bildas naturligt i små mängder hos idisslande djur. Det kan även bildas om flytande växtoljor ”delvis härdas”. Härdning är en teknik som används i livsmedelsindustrin för att göra fettet hårdare så att produkterna får önskad sprödhet, fasthet och smältpunkt. Den ökar även hållbarheten.

I vilka livsmedel finns det mättat fett?

Var finns mättat fett?

  • grädde, glass och bakverk.
  • choklad.
  • fet mjölk och fil.
  • smör och matfettsbandningar baserade på smör.
  • ost.
  • fett kött och charkprodukter som korv och bacon.
  • kokosfett.
  • palmolja.

Vilka livsmedel innehåller mest transfetter?

I vilken mat finns det transfett? Transfetter finns naturligt i mjölk och kött från idisslare, men kan också bildas vid industriell härdning av fetter. I svensk mat finns transfetter huvudsakligen i feta bageriprodukter, viss snabbmat och godis. Feta kött- och mejeriprodukter bidrar också.

Vad är fett utan dubbelbindningar?

En mättad fettsyra består av en rak telefonledning med starar (kolatomer) utan dubbelbindningar. Den har alla hålen fyllda med väte. Inga andra molekyler kan därför fästas. Den är därför inte lika känslig för oxidation och tål värme, syre och tryck bättre än omättade fettsyror.

Är det transfetter i smör?

Om härdningen är ofullständig bildas transfettsyror. Numer innehåller margarin i princip inget industriellt bildat transfett. I smör och matfettsblandningar som innehåller smör kan det finnas upp till 2-3 gram naturligt förekommande transfett per 100 gram.

https://www.youtube.com/watch?v=pc08KzOq7NY

Share this post