Ny

Vad menas med BPA fri?

Vad menas med BPA fri?

GRÖN GUIDE * Den 12 april beslutade regeringen att Bisfenol A (BPA) inte får användas i förpackningar till mat för barn under tre år. BPA finns främst i polykarbonat, en hård klar plast märkt med siffran 7, och används bland annat i plastflaskor. BPA hittas även på insidan av konservburkar.

Vad innehåller ftalater?

Ftalater är samlingsnamnet på en grupp kemiska ämnen som baseras på ämnet ftalsyra. Dessa ämnen används bland annat som mjukgörare i plast, huvudsakligen i PVC-plast där plasterna kan tillsättas upp till 40 % mjukgörare.

Vad kan man använda plast till?

Då kan den användas i exempelvis golv, kablar, regnkläder, skor och mjuka plastleksaker. I en del PVC-plast kan så mycket som 70 procent av plasten utgöras av mjukgörande tillsatsämnen. Exempel på en grupp mjukgörare är ftalater.

Hur kan man undvika ftalater?

Ftalater är svåra att undvika eftersom de inte måste uppges i en produkts innehållsdeklaration. Beståndsdelar som alcoholdenat och parfym indikerar att de finns där. Byt ut duschdraperier av pvc-plast och ersätt med polyester eller naturfiber.

Vad innehåller BPA?

Var finns Bisfenol A? Bisfenol A finns framförallt i plastprodukter som CD- och DVD-skivor, tandfyllningsmaterial, kameraskal, epoxyfärger, epoxylim, tryckfärger och kopieringspapper.

Är BPA förbjudet?

Sedan 2011 är bisfenol A förbjudet i nappflaskor i hela EU. I Sverige är bisfenol A förbjudet i lack och ytskikt i matförpackningar för barn upp till tre år. Sedan den 1 september 2016 är ämnet även förbjudet att använda vid så kallad relining av dricksvattenrör i Sverige.

Vad är ftalater?

Ftalater uttalas ”eftalater” och är en grupp ämnen som används för att göra plaster och gummi mjukt och smidigt, vilket är viktiga egenskaper när de ska användas inom olika områden.

Hur får man i sig BPA?

Tandfyllning, matlådor, mobiltelefoner, bonvax, självkopierande papper och även vanliga moderna kassakvitton innehåller bisfenol. På kassakvitton och självkopierande papper sitter bisfenol löst bundet och man kan därför få i sig ämnet direkt via huden på samma sätt som vi får i oss östrogen genom östrogenplåster.

Share this post