Frågor

Varfor har jag sa mycket forhud?

Varför har jag så mycket förhud?

Förhuden sitter över ollonet för att skydda det. Förhuden ska gå att dra tillbaka över ollonet men det kan vara svårt om den är trång, framför allt när du har stånd. Det är vanligt att förhuden är trång på barn och unga men ofta vidgas den av sig själv under puberteten eller av att du onanerar.

Kan förhuden bli trång?

Förhuden kan inte börja krympa av sig själv. Men det finns hudsjukdomar som kan göra att det blir så, även om det inte är så vanligt. Då kan huden också bli stram, skör och lite vitfärgad, det kan också svida och klia. Det behandlas med starka kortisonkrämer och de flesta blir helt bra igen.

Hur ser det ut om man har trång förhud?

Ollonet kan svullna upp om förhuden fastnat då den är tillbakadragen. Ju längre tid förhuden sitter fast desto mer svullet blir det. Det blir då svårare att föra tillbaka förhuden över ollonet igen. Oftast kan läkaren dra tillbaka förhuden över ollonet igen men ibland krävs en operation.

Penisens och förhudens utseende kan till viss del ändra sig när du växer och utvecklas, men det går inte att säga säkert att din förhud kommer att bli kortare. Du kan prova att dra tillbaka förhuden lite när du kissar för att strålen ska gå mindre snett. Hur mycket förhud man har är olika från person till person.

Hur tar man bort sin förhud?

Det vanligaste ingreppet är att man gör en omskärelse där större delen av förhuden tas bort. Kvarvarande förhud kommer sedan att täcka de bakre delarna av ollonet. De båda förhudsbladen sys med tråd som försvinner av sig själv efter ungefär en vecka. En salva/förband läggs runt penis.

Vad ska män göra om strängen går av?

Svar. Sprickan kommer att läka av sig självt inom ungefär en till två veckor. Det enda du ska göra är att tvätta penisen med ljummet vatten en eller högst två gånger om dagen. Under tiden såret läker kan det svida och göra ont när du drar tillbaka förhuden eller har sex.

Share this post