Allmänning

Kan Alvedon hoja blodsockret?

Kan Alvedon höja blodsockret?

Intag av paracetamol stör kontinuerlig glukosmonitorering (CGM) hos diabetespatienter och ger falskt förhöjda glukosvärden, visar en liten studie i Diabetes Care. Kontinuerlig mätning av glukosvärden har blivit allt vanligare hos diabetespatienter.

Kan man ha högt eller lågt blodsocker?

Att ha högt eller lågt blodsocker. I det dagliga livet gäller det att balansera det som höjer och det som sänker blodsockret. Målet är att få en låg och jämn nivå. Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt

Har du låga blodsockervärden?

Låga värden beror oftast på att du har diabetes och har tagit för mycket av det läkemedel som sänker blodsockret. En annan vanlig förklaring till för låga blodsockervärden hos personer med typ 1-eller typ 2-diabetes är att du har ansträngt dig fysiskt utan att äta tillräckligt innan.

Vad kan förhöjda blodsockervärden bero på?

Förutom diabetes kan förhöjda blodsockervärden också bero på andra sjukdomar som innebär att kroppens energisystem är stressat. Det kan till exempel handla om en kraftig infektion, hjärtinfarkt, någon sjukdom som påverkar hormoner från binjurar eller hypofysen eller en sjukdom i bukspottkörteln eller levern.

Hur sänker man blodsockret?

Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt blodsocker. Både för höga och för låga nivåer av socker i blodet är obehagliga.

Kan kortison höja blodsocker?

Kortison i tablettform (t ex 20-80 mg Prednisolon) höjer KRAFTIGT blodsockret och ska patienten ha behandlingen under en längre tid kommer vissa patienter (även patienter utan diabetes) att (övergående) behöva sätta in insulin eller kraftigt öka sina insulindoserna (ibland så mycket som en dubblering).

Share this post