Rekommendationer

Vilka symtom far du nar du har ett framfall?

Vilka symtom får du när du har ett framfall?

Vilka symtom du får beror på vilken sorts framfall du har. De vanligaste symtomen är att du märker att någonting buktar fram i slidöppningen. Det känns tungt och skaver i underlivet. Besvären kommer ofta under en längre tid, men ibland kommer de snabbt i samband med att du har lyft något tungt eller varit förstoppad.

Vad är läckage av avföring i ändtarmen?

Lättblödande slemhinna. Läckage av avföring. Ömhet och klåda i området kan uppstå på grund av problem med att hålla området rent. Hos personer med ändtarmsframfall kan avföringsmönstret förändras och vissa kan inte hålla igen vare sig gaser eller avföring – de får analinkontinens.

Kan du blöda från ändtarmen?

Blödning från ändtarmen beror oftast på hemorrojder och du kan ofta känna mjuka svullnader som kan gå in och ut ur analöppningen. Ibland är de ömma och blöder de vid beröring eller när man torkar sig. Diagnosen ställer många själva, men blod i avföringen ska alltid utredas och därför rekommenderas alltid kontakt med sjukvården.

Hur behandlas ett framfall?

Behandling. Framfall behandlas antingen genom operation eller genom användning av en så kallad prolapsring. En prolapsring är en mjuk ring som förs in i slidan och stödjer slidväggarna. Vissa ringar kan både tas ut och sättas in av användaren själv alltefter behov.

Hur ser ett framfall ut i slidan?

Litet större framfall spänner ut slidöppningen i stående och sittande, vid krystning, tunga lyft, nysning och hostattack. Inte så sällan ses ett framfall som en spänd ”knöl” även utanför slidan. De allra flesta faller spontant tillbaka i ryggläge och är då också lätta att trycka tillbaka.

Vad är symptomen på livmoderhalsinflammation?

Det är mycket vanligt att livmoderhalsinflammation upptäcks under ett gynekologbesök, men en hel del kvinnor uppvisar inga symptom även om flera symptom kan uppstå. Det kan röra sig om svårigheter att urinera, smärta eller blödning efter samlag, flytningar eller leucorrhoea bara för att nämna några.

Hur många kvinnor får livmoderhalscancer?

För att tidigt kunna upptäcka och behandla förstadier till livmoderhalscancer kallas kvinnor regelbundet till gynekologisk cellprovtagning. Medelåldern för en kvinna att insjukna i livmoderhalscancer är cirka 55 år. Varje år får cirka 500 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer (cervixcancer).

Kan du få slidsamlag efter en framfallsoperation?

Ibland kan du få ont eller svårt att ha slidsamlag efter en framfallsoperation, framför allt om bakväggen i slidan har opererats. Prata med din läkare om detta så kan hen hjälpa dig med behandling. Ovanliga biverkningar och komplikationer. Du kan få infektioner i såren i slidan.

Share this post