Populära

Har man ratt att sjukskriva sig pa semestern?

Har man rätt att sjukskriva sig på semestern?

Om du blir sjuk inför eller under din semester, har du enligt semesterlagen rätt att avbryta din semester. Meddela arbetsgivaren så snart som möjligt.

Kan jag Vabba på när jag har semester?

Vård av barn (vab) under semestern Om ditt barn blir sjuk under den tid du har semester kan du vabba. Din arbetsgivare måste godkänna att du vabbar och ska i så fall ändra din semester till VAB. Du kan bara vabba om du semestrar i Sverige eller i ett annat EU-land.

Kan man ta ut vab när förskolan är stängd?

Det innebär att en förälder kan få tillfällig föräldrapenning om föräldern behöver avstå från förvärvsarbete för att vårda ett barn när till exempel en förskola eller skola är stängd i vissa situationer som är kopplade till sjukdomen covid-19.

Kan man Vabba på sommarlovet?

Hej Karin! Ja, du kan vabba för den tid du behöver avstå arbete eller a-kassa om den ordinarie vårdaren är sjuk och för den tid han eller hon skulle ha vårdat barnet. På ansökan får du ange vem som skulle ha tagit hand om barnet den aktuella dagen/dagarna.

Om du blir sjuk under din semester i Sverige eller ett annat EU/EES-land är det din arbetsgivare som bedömer om du har rätt till sjuklön. Om du är sjuk längre än 14 dagar kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.

Vad gäller att ta ut semester när du är sjuk?

Ja, samma regler för att ta ut semester gäller när du är sjuk som när du arbetar. Det innebär att din arbetsgivare inte ska neka dig semester på grund av att du är sjuk, utan ska behandla din semesteransökan som vanligt. Tänk dock på att du kanske tjänat in färre antal betalda semesterdagar om du varit sjuk i mer än 180 dagar.

Hur många semesterdagar får du under semester?

Förväxla inte den med semesterlön som du får under semester. Du har 25 semesterdagar i grunden och slutar din anställning den 31 augusti. På din lönespecifikation står det att du har 10 sparade semesterdagar och att du 4 semesterdagar kvar att ta ut innevarande semesterår.

Hur många semesterdagar kan du spara med stöd av 18 § semesterlagen?

Den semesterledighet som kan sparas med stöd av 18 § semesterlagen är överskjutande dagar utöver de 20 som årligen ska förläggas. Det innebär högst fem semesterdagar per semesterår, det vill säga en vecka. Du får välja hur många av dessa dagar du vill spara – en eller flera dagar.

Share this post