Populära

Hur gar en Efterstarr operation till?

Hur går en Efterstarr operation till?

När man opereras för grå starr avlägsnas den grumliga linsen från ögat och ersätts med en konstgjord lins. Bakom linsen kvarlämnas en kapsel, som ett stöd för den konstgjorda linsen. Denna kapsel kan bli grumlig, så kallad efterstarr, på samma sätt som linsen blir grumlig när man får grå starr.

Hur vet man att man fått Efterstarr?

Symptom på efterstarr Efterstarr visar sig på samma sätt som grå starr, det vill säga en gradvis försämring av synen. Du ser suddigare med svagare konturer, kan bli ljuskänslig, samt få en sämre avståndsbedömning. Symptomen kan ibland visa sig snabbt efter operationen, men i många fall tar det år innan de uppstår.

För att återställa din syn och avlägsna efterstarren bakom linsen använder man sig av en YAG-laser. Principen är enkel. Lasern skjuter små hål i detta frostade lager och släpper därmed igenom mer ljus för att man ska se bättre. Behandlingen är smärtfri, utförs utan att behöva gå in i ögat och tar endast några minuter.

Hur behandlar man grå starr?

Grå starr är en synnedsättning som de flesta äldre personer drabbas av. Ögats lins blir grumlig och synen försämras gradvis. Sjukdomen behandlas med en operation där linsen byts ut mot en konstgjord lins.

Kan man operera Efterstarr flera gånger?

Efterstarr är den vanligaste komplikationen efter operation av grå starr. Upp till en tiondel av alla som opereras behöver behandling för efterstarr någon gång under en femårsperiod efter operationen.

Kan man få Efterstarr två gånger?

Dock kan det förekomma, om än sällsynt, att celler utvecklas i den bakre kapselns utrymme eller i kapselns öppning till följd av den första behandlingen – vilket leder till att efterstarren kommer tillbaka. I detta sällsynta fall kan man behandla med YAG-laser på nytt.

Share this post