Rekommendationer

Nar aterkommer brostcancern?

När återkommer bröstcancern?

Bröstcancern kan återkomma lokalt eller spritt. I de fall där cancern återkommer sker det oftast inom fem år, men det beror också på tumörens egenskaper. I vissa cancerfall kan återfallsrisken vara låg, men ökad resten av livet, medan cancern i andra fall återkommer efter en mycket kortare tid.

Vad är orsaken till bröstcancer?

Orsaker till bröstcancer. Vad som orsakar bröstcancer är inte klarlagt. Sannolikt uppstår sjukdomen genom ett komplicerat samspel mellan en mängd olika riskfaktorer såsom arvsanlag, hormonbalans och yttre miljöfaktorer. Vissa faktorer ökar alltså risken men kan inte ensamma orsaka sjukdomen.

Vad är risken för att bröstcancer förnyas?

Andra betydelsefulla faktorer med tanke på risken för att bröstcancern förnyas är bl a tumörens storlek, förekomsten av hormonreceptorer på cellens yta och tumörens malignitetsgrad (gradus). Efter en bröstcanceroperation undersöker en patolog noggrant cancertumören som avlägsnats ur bröstet för att fastställa dess egenskaper.

Vad är adjuvant antihormonell behandling för bröstcancer?

Adjuvant antihormonell behandling bidrar kraftigt till den förbättrade överlevnaden vid hormonkänslig bröstcancer. Den rekommenderade behandlingstiden är lång och biverkningar kan påverka livskvaliteten hos såväl unga som äldre kvinnor.

Hur behandlas bröstcancer?

Bröstcancer behandlas främst med operation. Det blir dock allt vanligare att man förbehandlar brösttumören med cytostatika med eller utan antikroppar före operation. Cytostatika är ett av flera behandlingsalternativ vid bröstcancer.

Varför är metastaser från lungcancer vanligast?

1 Vanligast är att metastaser från lungcancer finns i hjärnan, skelettet eller binjure. 2 Metastaser från tjocktarmscancer uppkommer oftast i lymfkörtlar och levern. 3 Metastaser från prostatacancer uppkommer oftast i skelettet. 4 När bröstcancer ger fjärrmetastaser finns de oftast i skelettet men kan också uppstå i lungorna, levern och hjärnan.

Vad är metastaser och dottertumörer?

Metastaser, dottertumörer, är en allvarlig och fruktad del av cancer. Det är metastaser och annan spridning av sjukdomen som kan göra den livshotande. Omkring en tredjedel av patienterna har metastaser som upptäcks i samband att primärtumören, det vill säga den tumör som uppstått först, diagnostiseras.

Share this post