Hur ställer man diagnosen Alzheimers sjukdom?
Det finns inga specifika blodprover som kan påvisa Alzheimers sjukdom. Ett sätt att se vad som händer i hjärnan är att studera likvor. Det innebär att man tar ett prov på vätskan i hjärnan. Likvor finns i hjärnan, i hjärnans hålrum och längs ryggraden och man kan därför ta provet i ländryggen.
Hur diagnosticeras demens?
En röntgenundersökning av hjärnan är vanligast, så kallad datortomografi. Ibland görs istället en undersökning med magnetkamera. En annan undersökning är en så kallad EEG-undersökning, som mäter aktiviteten i hjärnans nervceller. Ibland används istället en så kallad isotopmetod.
Hur gör man en demensutredning?
En basal demensutredning består av en rad olika undersökningar och provtagningar. Det handlar om analys av blodprov för att spåra och eventuellt utesluta andra orsaker till patientens symptom. Bland annat kan förhöjda nivåer av kalcium eller homocystein kan ge demensliknande symptom.
Vad visar Klocktest?
Klocktestet mäter den visuospatiala förmågan men även exekutiv förmåga (att strukturera och ha en plan hur man ritar en klocka) samt abstrakt förmåga (förstå vad en klocka är, hur den ser ut och hur visarna ska vara placerade vid olika klockslag).
Hur kan man bromsa demens?
Att kunna eliminera några av de viktigaste riskfaktorerna för att drabbas av till exempel Alzheimers sjukdom är enkelt och effektivt för människor i alla åldrar. Med några enkla livsstilsförändringar som att äta mer grönsaker, sluta röka och börja lägga pussel kan du minska risken att drabbas av demenssjukdom.
Hur vet man om man är dement?
Begynnande demens Vanligt är att minnet börjar svikta; den drabbade glömmer allt oftare var han lägger ifrån sig saker och vad han gjort under dagen. Det kan bli svårt att planera och organisera sin vardag. Stresståligheten blir mindre när även tankeförmågan försämras. Även depressionstillstånd är vanligt i början.