Frågor

Hur paverkar diabetes parodontit?

Hur påverkar diabetes parodontit?

Diabetes påverkan på parodontit ✔ Patienter med diabetes har tre gånger högre sannolikhet att utveckla parodontit. ✔ Det är mer komplicerat att kontrollera diabetes när patienten också har parodontit (komorbiditet). ✔ Personer med diabetes och god glykemisk kontroll har inte mer parodontit än personer utan diabetes.

Parodontit och diabetes Personer med diabetes typ 1 & 2 drabbas i större utsträckning av problem med dålig andedräkt, muntorrhet, orala infektioner samt sämre parodontal hälsa. Parodontit kan ha negativ påverkan på glukosnivån hos diabetespatienter, vilket leder till en svårinställd glukosnivå hos dessa patienter.

Hur påverkar diabetes den orala hälsan?

Saliven i munhålan har stor betydelse för tänderna och slemhinnan. Vid diabetes minskar ibland salivutsöndringen en del mediciner kan också ha samma effekt man blir torr i munnen. Vid muntorrhet ökar risken för karies. En annan orsak till att man blir torr i munnen är om blodsockret ligger för högt.

När kan man få tandlossning?

Om du får en infektion i tandens fäste, kan det leda till att dina tänder långsamt lossnar från käken. Det är en sjukdom som heter parodontit, det vill säga tandlossning. Oftast börjar det med en inflammation i kanten av tandköttet och vanligaste ålder för tandlossning är efter man fyllt 50 år.

Hur kan den orala hälsan påverkas vid reumatism?

Det finns ett antal studier som visar på ett samband mellan reumatiska sjukdomar, framför allt reumatoid artrit (RA), och parodontit. Den etio-patologiska bakgrunden till hur och om RA kan initiera eller förvärra parodontit är dock inte klarlagd. Hur parodontit kan påverka RA är emellertid tydligare.

Vilken är den vanligaste Parodontala sjukdomen?

Figur I. Den vanligaste icke smittsamma sjukdomen i världen är obehandlad karies i permanenta tänder (2,4 miljarder individer), på plats 6 återfinns allvarlig parodontit (740 miljoner individer) och på plats 10 obehandlad karies i primära tänder (620 miljoner individer) [8].

Share this post