Rekommendationer

Hur laser man av p e tal?

Hur läser man av p e tal?

P/E står för price/earnings, vilket på svenska betyder pris/vinst. Många använder P/E-talet för att se hur billig eller dyr en aktie är. Ett högt P/E-tal innebär en hög värdering av företagets vinst och ett lågt P/E tal att vinsten värderas lägre, man vill därför gärna köpa aktier med låga P/E-tal.

Hur ofta uppdateras PE tal Avanza?

Det fjärde året har bolaget alltså tjänat tillbaka 8 kr per aktie eftersom dagens vinstnivå är 2 kr per aktie och år. Du kan även räkna fram vad bolaget värderas till genom att ta bolagets vinst i relation till P/E-talet.

Vad ska ett p e tal ligga på?

Man kan säga att bolag med ett PE mellan 8 – 14 har ganska lågvärdering medan när PE lika med eller högre än 18 – 20 har en hög värdering. Men det är aldrig så enkelt eftersom det handlar mycket om marknadens framtida förväntningar om bolagets; Framtida vinsttillväxt.

Vad är en bra vinsttillväxt?

En vedertagen tumregel är att PEG-talet ska understiga 1,5. Under den nivån är aktien lågt värderat i förhållande till tillväxttakt och kan därmed anses vara en bra investering. En aktie som har ett PEG-tal över 1,5 anses i motsats vara högt värderat i förhållande till vinsttillväxten.

Hur ser man vinsttillväxt?

G = Growth (vinsttillväxt) Om man dividerar P/E-talet på en aktie med bolagets vinsttillväxt i procent får man fram PEG-talet. Genom att hitta aktier som är lågt värderade i förhållande till tillväxten, kan investerare generera positiv avkastning på sina placeringar.

Vad innebär ett negativt PE tal?

Om ett bolag har ett negativt P/E-tal innebär det däremot inte att det inte finns några förväntningar på bolaget. Däremot kan det vara negativt eftersom det indikerar på att de går med förlust. Tittar man Stockholmsbörsens snitt de senaste hundra åren har P/ E-talet legat runt 14.

Vad säger ett negativt PE tal?

Vad är Blankningsbar?

Blankning innebär att du säljer aktier som du inte äger. Du säljer aktierna därför att du tror att aktiernas kurs ska sjunka. Du lånar aktierna och säljer dem till en köpare. Sen köper du tillbaka värdepapperna till ett förhoppningsvis lägre pris och återlämnar dessa till ägaren.

Vad innebär negativt PEG tal?

Ett högt PE kan vara motiverat om PEG är mellan 0 och 1. Om vinst per aktie (VPA) minskar från föregående år så blir PEG negativt. Ett bolag som ökar antalet aktier minskar VPA (utspädning av aktier). Detta kan leda till negativt PEG, även om bolaget ökar vinsten.

Vad betyder PEG tal?

PEG står för Price (pris), Earnings (vinst) och Growth (tillväxt) och PEG-talet kan sägas vara en uppföljning av P/E-talet och ger oss relationen mellan en akties P/E-tal och bolagets vinsttillväxt. Vi beräknar helt enkelt PEG-talet genom att dela en akties P/E-tal med vinsttillväxten per aktie.

Var hittar man vinsttillväxt?

För att få fram peg-talet dividerar man helt enkelt p/e-talet (pe) med den förväntade tillväxttakten (growth) i vinsten per aktie. En aktie som har ett p/e-tal på 15 och där förväntan på vinsttillväxten är 10 procent får således ett peg-tal på 1,5.

Hur vet man om en aktie är övervärderad?

I kristider har man kunnat se ett P/B-tal under 1 hos de flesta banker. Om P/B-talet är under 1 när det inte är kristider kan det indikera två saker. Antingen är bolagets tillgångar övervärderade, eller så har bolaget en negativ avkastning på sina tillgångar.

Vilka nyckeltal är viktigast för en aktie?

Hur värderar man en aktie?

  • Direktavkastning. Ett utav de enklaste och viktigaste nyckeltalen.
  • Räntabilitet (return on equity)
  • P/E-tal (price/earnings)
  • P/S-tal (price/sales)
  • P/Ek-tal (price/book)
  • Soliditet.

Share this post