Trendig

Vad kommer aspartam ifran?

Vad kommer aspartam ifrån?

”Aspartam är kemiskt socker” Asparaginsyra är en icke-essentiell aminosyra som förekommer i bland annat sockerväxter och vissa grönsaker, till exempel sparris. Så byggstenarna i aspartam är det alltså inget fel på. Dem hittar vi i de flesta proteinkällor som vi äter varje dag.

Får man cancer av aspartam?

Kan sötningsmedel orsaka cancer? Bland de studier som gjorts finns inga bevis för att sötningsmedel skulle vara cancerframkallande. Aspartam är ett vanligt sötningsmedel och djurstudier som har gjorts har gett stöd för att ämnet kan orsaka cancer. Men dessa studier har stora brister och är inte trovärdiga.

Aspartam, E 951, är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra, syror som ingår som ”byggstenar” i många proteiner i vår normala kost. Aspartamet bryts ned i magsäck och tarmkanal och en av nedbrytningsprodukterna är metanol. Metanol finns naturligt i små mängder i frukt och fruktjuicer.

Kan man få huvudvärk av sötningsmedel?

Vanliga symtom är huvudvärk, yrsel, trötthet och humörsvängningar. Den forskning som gjorts på området har inte kunnat påvisa ett sådant samband. På samma gång kan forskarna inte helt utesluta möjligheten att enskilda individer kan ha förhöjd känslighet mot aspartam.

Varför mår jag illa av sötningsmedel?

Om man får i sig större mängder, särskilt av mannitol, laktitol och sorbitol och i viss utsträckning även maltitol, erytritol och xylitol kan man därför få diarré. Livsmedel som innehåller mer än tio procent sockeralkoholer ska därför märkas med uppgift om att överdriven konsumtion kan ha laxerande verkan.

Kan man få huvudvärk av Coca Cola?

Människor beskriver på internet hur de blir trötta, irriterade, får huvudvärk och får abstinensbesvär när de inte får sin dagliga dos. En del berättar att de dricker minst 1,5 liter Coca Cola om dagen.

Share this post