Frågor

Far man ljuga om att man ar vaccinerad?

Får man ljuga om att man är vaccinerad?

Unionens svar, som flera arbetsgivarorganisationer nu verkar dela, är att man inte kan säga upp någon som inte vaccinerar sig. I de allra flesta fall kan man inte heller särbehandla någon som inte är vaccinerad.

Varför ta Coronavaccinet?

Hur fungerar ett coronavaccinet? Förenklat förklarat så innehåller vacciner en försvagad eller inaktiv del av ett virus eller en bakterie. Innehållet kan inte orsaka sjukdomen utan vaccinet lurar istället din kropp att tro att den har dragit på sig en infektion – och immunförsvaret börjar tillverka antikroppar.

Vad händer om man inte vaccinerar sig mot Covid?

Vaccinationen minskar risken för allvarlig sjukdom och för att sprida smittan vidare. Inget vaccin skyddar till hundra procent. Därför är det förväntat att några av de som blivit vaccinerade blir sjuka eller är smittsamma utan att ha symptom. Det gäller alla vacciner och inte bara de mot covid-19.

Kan jag få sparken om jag inte vaccinerar mig?

Att en medarbetare inte är vaccinerad innebär i sig ingen rätt för arbetsgivaren att vidta arbetsrättsliga åtgärder, som uppsägning av personliga skäl. Du har inte heller rätt att sätta vaccinering som ett villkor för fortsatt anställning.

Kan vaccinerade umgås med ovaccinerade?

Särskilda rekommendationer för att skydda dig som är ovaccinerad. Om du är vuxen och inte har vaccinerat dig bör du vara särskilt försiktig. Det innebär att du bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus. Ovaccinerade som tillhör en medicinsk riskgrupp löper större risk att bli allvarligt sjuka.

Varför ska jag inte ta Coronavaccin?

Är det vissa som inte bör ta coronavaccinet? De som har haft kraftiga allergiska reaktioner mot vaccin eller något annat injicerat läkemedel ska diskutera möjligheten med en läkare inför eventuell vaccination. Ett fåtal fall av allergisk reaktion har kopplats till coronavaccinet hos individer med botox/fillers.

Share this post