Rekommendationer

Hur framstalls kombucha?

Hur framställs kombucha?

Såhär gör du

  1. Förbered. Koka upp vattnet, tillsätt te och socker.
  2. Vänta. Sila och låt svalna.
  3. Fixa en tjusig burk. Häll över i en glasburk och tillsätt färdig kombucha (eller kombucha startvätska) och lägg svampen på ytan.
  4. Leta fram en silduk.
  5. Jobba upp tålamodet.
  6. Häll upp.
  7. Vänta lite till…
  8. Dags för en ny omgång!

Hur startar man en kombucha?

Så gör du

  1. Steg 1: Koka sött starkt te. Koka upp vattnet.
  2. Steg 2: Kyl ner teet till rumstemperatur. Låt teet svalna till rumstemperatur.
  3. Steg 3: Tillsätt kombuchan. Häll teet i behållaren och tillsätt därefter en hel flaska opastöriserad kombucha i teet.
  4. Steg 4: Låt stå i 3 till 4 veckor.

Vad består kombucha av?

Det utmärkande för Kombucha är att den innehåller levande bakteriekultur, probiotika. Grunden i Kombuchabryggning är ett te som sötas med socker och därefter tillsätts en kombuchakultur, en sk SCOBY. SCOBY är en förkortning för Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, dvs en kultur av olika sorters jäst och bakterier.

Var kommer kombucha ifrån?

Kombuchans ursprung är delvis höljt i dunkel. Klart är att kombuchan kommer från Asien, där den har druckits i tusentals år. Förmodligen upptäcktes den i Kina, precis som te. Där har den hyllats som avgiftande och styrkegivande.

Hur ser man om kombuchan är dålig?

En frisk Scoby kan skifta i färg beroende på val at tesort samt hur gammal den är. Från början är Scobyn ganska ljus, skulle beskriva den som ljusbeige, nästan vit. Ju äldre den blir och ju fler bryggningar den är med om desto mörkare blir den.

Hur mycket Startvätska kombucha?

En bra riktlinje är att ha ca 20 % startvätska i förhållande till färdig teblandning. Eller som när du blandar saft: ett plus 4–5 delar sötat te. Efter det här momentet tar det ytterligare några dagar innan man kan tappa upp kombuchan på flaskor. Börja smaka av redan efter fyra–fem dagar.

Share this post