Blogga

Hur sprids arsenik?

Hur sprids arsenik?

Arsenik sprids via luften genom förbränning av kol, olja och avfall. Utsläpp från framförallt metallsmältverk, gruvavfall samt från träimpregneringsanläggningar har lett till att många markområden är förorenade av arsenik.

Var kommer arsenik i ris ifrån?

Riset tar upp arsenik från jorden och bevattningsvattnet. Arseniknivåerna varierar mellan länder och odlingsplatsen. Livsmedelsverket rekommenderar att äta mindre risk och varierad kost. Utsätts kroppen för överdoser av arsenik under längre tid ökar riskerna för cancerogena sjukdomar.

Vad händer om man får i sig för mycket arsenik?

Arsenik kan påverka hälsan både om man utsätts för ämnet tillfälligt eller under lång tid. Att få i sig höga halter under lång tid ökar risken för cancer i hud, lunga, urinblåsa och troligen även i lever och njurar. Det kan också leda till hjärt- och kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och hudförändringar.

Vilket ris är det minst arsenik i?

Minst arsenik i basmati, mest i råris Mest arsenik finns i risets skal (kli) och grodd, vilket innebär att det finns mer arsenik i råris än i polerat, vitt ris. Ekologiskt ris innehåller också arsenik, men konventionellt odlat ris har den extra nackdelen att det även kan ta upp arsenik ur bekämpningsmedlen.

Vilket ris innehåller mest arsenik?

Anke Herrmann tycker inte svenskarna behöver känna oro för att äta ris och menar att larmrapporterna är överdrivna. – Fullkornris har mer arsenik eftersom mycket av arseniken lagras i hyllet och de yttre delarna av riskornet. Att koka ris i extra vatten och hälla bort minskar också effektivt halten.

Vad kommer arsenik ifrån?

Arsenik är ett grundämne som finns naturligt i berggrunden och i jorden. I många länder används vatten med höga halter arsenik för bevattning av odlingar, vilket tas upp av växterna. Ris verkar vara särskilt mottagligt för upptag och lagring av höga halter arsenik.

Finns det ris utan arsenik?

Hur blir man av med arsenik i kroppen?

Arsenik verkar genom att förändra funktion hos kring 200 olika enzym i kroppen. Diagnosen arsenikförgiftning ställs efter prov av urin, avföring, blod eller hår. Förebyggande åtgärder är att undvika vatten som innehåller hög halt av arsenik.

Share this post