Blogga

Hur narkotika kidnappar hjarnan?

Hur narkotika kidnappar hjärnan?

Vid drogmissbruk sker en omprogrammering i hjärnan. Vissa kopplingar mellan nervcellerna förstärks, andra försvagas. Det påverkar i sin tur flödet av olika signalämnen som dopamin, glutamat och GABA samt ett antal neuropeptider. Trots att forskningen kommit en bra bit på väg är många frågor fortfarande obesvarade.

Vilka Signalsubstanser finns det?

Det finns olika typer av signalering, dopamin och serotonin använder sig av den synaptiska- och endorfin av den neuroendokrina signaleringen. Dopamin och serotonin släpps ut från flera områden i hjärnan och påverkar bland annat sömn, humör, uppmärksamhet och inlärning.

Hur blir man av med missbruk?

Vilken hjälp kan du få?

  1. Du kan få prata med någon som jobbar med att hjälpa unga att sluta med alkohol eller droger.
  2. Du kan få hjälp att prata med din familj eller andra personer som är viktiga för dig.
  3. Du kan få vård på sjukhus eller bo på ett behandlingshem en tid om du behöver.

Vad händer i kroppen som gör att vi blir beroende av droger?

Hur uppstår ett beroende? När du tar en beroendeframkallande substans aktiveras hjärnans belöningssystem och dopamin frisätts, vilket ger en känsla av eufori. Ett långvarigt bruk gör dock att hjärnan förändras och ett beroende uppstår.

Vad händer i hjärnan vid abstinens?

Vi långvarigt alkoholintag minskar aktiviteten i den främre delen av hjärnan successivt, parallellt med att belöningssystemet förändras. Impulskontroll och förmågan att stå emot suget försämras. Det blir även svårt att ”nöja sig” med att bara dricka en öl eller ett glas vin.

Vad är beroendeframkallande medel?

Beroendeframkallande medel omfattar alkohol (etanol), dopningsmedel, tobak (nikotin) och narkotika. Läkemedel kan vara beroendeframkallande och det finns substanser som ännu inte är narkotikaklassade men som används i missbruk.

Hur kan jag hjälpa en missbrukare?

8 råd för anhöriga till alkoholister och missbrukare

  1. Lär dig så mycket du kan om beroende.
  2. Skuld och skam är ingen hjälp på vägen.
  3. Våga be om hjälp – det finns stöd att få
  4. Prata av dig – dela med dig av dina känslor.
  5. Rör på dig regelbundet – minska stressrelaterad ohälsa.
  6. Fortsätt göra det som gör dig lycklig.

Vad är beroendeproblematik?

Beroendesjukdom är en förvärvad, kronisk förändring av hjärnans belöningssystem där minnen av de upplevelser som orsakade beroendet är lagrade. Idag klassas beroende av cigaretter, alkohol, droger, tabletter samt spel som beroendesjukdom.

Vad är mest beroendeframkallande?

Det mest använda narkotiska medlet, cannabis, anses vara lindrigt beroendeframkallande. Ungefär tio procent av dem som prövat cannabis blir beroende. De som prövar amfetamin, kokain och heroin löper avsevärt större risk att bli beroende. Heroinet anses ha den starkaste beroendepotentialen av dem alla.

Share this post